Европа

Френска феерия за сетивата: Версай представя уникални цветни градини на своите посетители

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Аромати на българска роза, мента и цитрусови плодове омайват посетителите в Оранжерията Шатоньоф в двореца „Версай“ и ги връщат назад във времето. Стотиците ярко оцветени цветя разказват истории за една минала епоха, когато „Версай“ е бил любимата резиденция на Луи XIV – Краля Слънце. Градините са една от емблемите на двореца.

В миналото създадохме една пътека от възхитителни дървета, по която да опознаете градините, преминавайки от дърво на дърво. Тези, които откриват градините, ще преминават от цвете на цвете, за да разберат какво са харесвали хората в миналото и какво харесваме и днес, защото парфюмите присъстват в живота ни днес, привлича ни определен аромат, а не друг, така че това е интересна игра както за деца, така и за възрастни и точно това искаме да направим тук.

Катрин Пегар, уредник в дворец „Версай“

Градините са организирани в четири части и пресъздават визията на Луи XIV, който е искал земите му да преливат от аромати на портокалов цвят, зюмбюл, тубероза и жасмин. Изоболието от цветя имало и по-практично обяснение. След чумата неизкъпаните придворни се страхуват от водни инфекции и вместо това почистват кожата си със спирт, прибягвайки до опияняващите аромати на кралските цветя.

Растенията пристигали с лодки от всички краища на света, обикновено прекарвали известно време, за да се климатизират по бреговете на Бретан или Нормандия, и след това били донасяни във Версай, като първият, който ги получавал, разбира се, бил кралят, който ги засаждал в градината си. Кралят единствен решавал дали дадено растение може да напусне градината му и да бъде разпространено в цяла Франция. Той имал изключителното право да продава екзотични растения.

Джовани, градинар

Новата цветна градина в „Шатоньоф“ отвори врати за посетителите на 30 май.