Общество

Сериозно влошаване на запасите в резерва, ако не се приеме бюджет

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

На хранителните стоки в държавния резерв се правят проверки всеки месец. От случая с липсващите 30 тона кашкавал от резерва в град Елена не сме имали такива проблеми.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria в.и.д. председател на Държавната агенция „Държавен резерв“ Асен Асенов.

Назад в годините са се случвали подобни неща, макар и много рядко и агенцията преви всичко възможно да предотврати подобни посегателства.

Удължаването на бюджета може да продължи работата на резерва, без да се наруши неговия ритъм, но неприемането на бюджет би се отразило много негативно върху агенцията. Дейностите на държавния резерв и военновременните запаси не са само по купуване, но и по поддържане, което изисква финансови средства.

 

Ако няма бюджет може да има сериозно влошаване на качествата на съхраняваните запаси. Натрупване няма да има и поддръжката ще бъде сведена до санитарния минимум. Работата ни би била почти невъзможна.

Не купуваме рекордни количества горива. Съотносими са количествата, които всяка година купуваме. Последното отпускане на финансови средства беше във връзка със започналата наказателна процедура спрямо страната ни от Европейската комисия за недостиг на количества по закона за задължителните запаси на нефт и нефтопродукти. Правителството направи всичко възможно, за да отчетем някакъв напредък.

Всички сделки, които агенцията сключва се правят на борсата, където всеки може да участва. В годините назад се е случвало да са съвсем различни участниците.

През миналата година сме купили рекордно количество зърно, за да няма страната ни проблем в този аспект.

Вижте цялото интервю във видеото.