Свят

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Глобалната кампания на СЗО по повод 31 – май - Световния ден без тютюнопушене, тази година е под наслов "Имаме нужда от храна, не от тютюн“. Целта на организацията е стимулирането на местни фермери да произвеждат устойчиви култури вместо тютюн.

Най-големите производители на тютюн продължават да бъдат Китай, Индия и Бразилия. Но продукцията се увеличи значително през последните години в Африка. Малави, Зимбабве, Танзания и Замбия и отчасти Уганда.

Д-р Винаяк Прасад, програмен директор „контрол по тютюна“, СЗО

От 2005 г. насам площите за отглеждане на тютюн в Африка са се увеличили с близо 20%.

Има повече от 350 млн души, които имат проблеми с прехраната. А някои от държавите с най-сериозни проблеми са именно производителки на тютюн. В Африка, например, през последните 15 години отглеждането на тютюн се е увеличило с близо 20%.

Д-р Винаяк Прасад, програмен директор „контрол по тютюна“, СЗО

Смята се, че повече от 1 милион деца-работници работят в тютюневи ферми, пропускайки възможността да получат образование.

„Отглеждането на тютюн води не само до увреждане на околната среда, но и до изсичане на гори. 5 % от обезлесяването се дължи само на отглеждането на тютюн. Повече от 1 милион деца са заети във фермата, защото тютюнът изисква много труд. Близо 9-10 месеца работят на полето, жените и децата буквално се завличат във фермите. И така, всичко това оказва влияние върху здравето, околната среда и погрешното разбиране, че отглеждането на тютюн всъщност е много доходно, но това не е така“, коментира д-р Прасад.

По данни на Националното проучване за 2020 г., у нас 39.4% от възрастното население пуши. Злоупотребяващите с тютюн на възраст 15-19 години пък са 31,4 на сто. Основната част от анкетираните пушачи употребяват бездимни тютюневи изделия, наргиле и електронни цигари.