Общество

Заради забрана да изказва мнението си: Д-р Мирослав Ненков напуска ВМА

От Euronews България Euronews България
D R Miroslav Nenkov

"Напуснах Военна болница, защото ми забраниха да изказвам мнението си. Искам да мога свободно да кажа, че нашият президент прилича на руски генерал, че премиерът Борисов е манипулатор, че главният прокурор е слаб актьор - все неща, които аз мисля". Това обяви д-р Мирослав Ненков, бивш здравен министър и доскоро анестезиолог във Военно-медицинска академия, предаде БГНЕС.

От ръководството на болницата му направили забележка, че с интервютата си и позиции по актуални теми "уврежда имиджа" на болницата, въпреки че всички негови изяви са били в почивни за него дни. Д-р Ненков заяви още, че винаги е спазвал моралните и етични правила и е пазил авторитета на лечебното заведение.

Д-р Мирослав Ненков е чест гост в различни публицистични предавания, където го канят да коментира актуални политически и социални теми. Той има и своя рубрика на име "Здравната беседа с д-р Ненков" в ефира на Дарик радио.

Пред радиото тази сутрин той разказа, че миналата седмица ръководителят на болницата проф. Венцислав Мутафчийски му препоръчал да спре с изявите по медиите, защото в противен случай ще има последствия. Затова решил да напусне.

"Не ме е принуждавал да напусна, това си е мое решение. Възприех го като насила, защото не го исках", поясни лекарят. 

"За съжаление големият командир, макар и млад човек, възприема свободата на словото по старовремски начин", коментира д-р Ненков по адрес на вече бившия си началник.

Euronews Bulgaria се обърна към пресцентъра на ВМА, за да потърсим позицията на проф. Мутафчийски. Очакваме обратна връзка от тях.  

Д-р Мирослав Ненков работи във ВМА от 2009 г. За кратко бе и министър на здравеопазването в служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев през 2014 г.