Общество

Български съд отказа закрила на руснак – бунтар срещу режима на Путин

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Върховният административен съд окончателно отказа политическо убежище в България на руския опозиционер и противник на войната срещу Украйна Александър Стоцки, съобщи БГНЕС.

Стоцки многократно е осъждал публично режима на Владимир Путин. Последната му публична проява бе в Руския културен център при прожекцията на филма „Азовсталь“. Стоцки издигна украински флаг и се опита да обясни, че филмът е пропаганден и подменя истината за случилото се по време на обсадата на украинската промишлена зона. Думата обаче му беше отнета, а охраната го изхвърли от залата. Пред руския център в този ден се проведе и протест на български граждани срещу прожекцията.

 

„В България изведнъж се почувствах като в Русия“, споделя Стоцки.

Според мотивите на ВАС обаче „няма основания да бъде прието, че от страна на официалните власти в Руската федерация се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволство от политиката на президента“.

Не е ясно откъде българският съд черпи тази увереност, предвид многобройните съобщения за репресии и посегателства по политически причини срещу опозиционно настроени граждани и дейци от страна на руския режим. Редица международни организации също непрекъснато алармират за подобни случаи, най-яркият от които е този на Алексей Навални. Александър Стоцки е поддръжник именно на Навални.

Ако 27-годишният мъж бъде екстрадиран в Русия, срещу него ще започне съдебно преследване – Москва вече прие законодателство, криминализиращо критиките срещу войната в Украйна.

Стоцки пристигна в България непосредствено след началото на войната в Украйна – на 25 февруари 2022 г. ВАС е третата българска институция, която му отказва убежище, след като това направиха Държавната агенция за бежанците и административният съд в София. Агенцията по бежанците дори прецени, че шансовете той да бъде мобилизиран на фронта е минимална.