Свят

Русия обвини Украйна за нова атака с петима загинали в Луганск

От Euronews България Euronews България
Himars Снимка: USARMY

Русия обвини Украйна за нова бомбена атака, при която са загинали "най-малко петима души", а 19 са ранени, съобщи БГНЕС, позовавайки се на властите в Луганска област - обект на атаката. 

Бомбардировката била нощна и според съобщенията на местната администрация поразила село Карпати.

"Ударът, нанесен от украински въоръжени групировки, по предварителна информация е бил извършен от системите HIMARS", съобщиха руските органи за сигурност в Луганска област в Telegram. Става въпрос за предоставените от САЩ ракети с далечен обсег.

За атаката съобщи и БТА, като се позова на Ройтерс - с изричното уточнение, че автентичността на информацията не може да бъде проверена през независим източник. 

По-рано пък избухна пожар в петролна рафинерия в Краснодарския край, за който Москва твърди, че е причинен от украински дрон. Това заяви и губернаторът на областта.

Пожарът е избухнал в нефтопреработвателен завод. Огънят бързо е бил потушен и за щастие няма пострадали. Горял е един от резервоарите с мазут. 

Вчера Кремъл отново посочи Киев като виновник за атака с дронове в Москва, при която жертви нямаше. Властите в Украйна отрекоха да имат общо, но - по думите на президентския съветник Михайло Подоляк - наблюдават събитията с удоволствие. Подоляк прогнозира, че този тип атаки ще зачестяват и ги обясни с вътрешна руска опозиционна дейност.