Култура

Българско вино бе признато за най-доброто в света

От Euronews България Euronews България
Vineyards Selection Tenevo Vila Yambol Снимка: Вила Ямбол

Голям пробив записа българското винарство на международната сцена. Това се случи на тридесетото издание на престижния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, където българско червено вино Vineyards Selection Тенево, произведено от „Вила Ямбол“, беше обявено за най-доброто в света сред 4836 изпратени проби. Българската напитка спечели титлата International Revelation Red Wine за първи път в историята на винения форум.

Общо 73 български вина взеха участие в тазгодишния конкурс, от които 27 получиха медали. Това означава почти 37% наградени вина, надминавайки средния успех в състезанието от 25-28%. Сред спечелените медали, най-престижното отличие бе Голям златен. То се връчва само на 1% от вината в Concours Mondial de Bruxelles. Освен 13 златни и 11 сребърни медала, България бе отличена с три Големи златни медала, сред които и Vineyards Selection Тенево. Отличеното вино се произвежда от селектирани лозови масиви на „Вила Ямбол“ в микрорайон Тенево. То е направено от три сорта – Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, реколта 2017.

„Вила Ямбол“ печели шест медала за бели и червени вина и други два за розе, чиято част от конкурса Mondial de Bruxelles се проведе по-рано тази година. Там производителят записа златен медал за розето Kabile и Vineyards Selection. Със злато са отличени и Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира. Сребро спечели Vineyards Selection Трояново от сортовете Совиньон блан и Шардоне.

Concours Mondial De Bruxelles4 Facebook Снимка: Facebook/Concours Mondial de Bruxelles

Vineyards Selection e колекционерската серия вина на „Вила Ямбол“, създадена с идеята да разгърне най-пленителните характеристики на тероара на Източна Тракийска низина. Червените вина са създадени от три микрорайона – Тенево, Тополица и Болярово. Насажденията в Тенево са от 2005 година.

„Това не е просто резултат от упорит труд и много усилия, това вино е една сбъдната мечта. Още със засаждането на лозята в тези микрорайони, си поставихме за цел да създадем уникални вина, които да демонстрират силата на тероара и какъв потенциал може да разкрие в класически френски сортове у нас“, коментираха от екипа на „Вила Ямбол“.

Лозовите масиви за производството на Vineyards Selection са засадени според „Розата на ветровете“ – компас, който показва интензитета на въздушните течения, посоката и силата им. Така „Розата на ветровете“ ги защитава от неблагоприятните условия и помага да се възползват от морските ветрове. Гроздоберът започва в средата на август и продължава до средата на октомври, гроздето се бере ръчно.

Concours Mondial De Bruxelles3 Facebook Снимка: Facebook/Concours Mondial de Bruxelles

Пътуващият конкурс Mondial dе Bruxelles всяка година се провежда на различно място. Тази година дегустатори и световни винени експерти от 45 държави се събраха в Пореч, Хърватия в средата на май месец. Изпратените напитки бяха 7500 от 50 държави от целия свят. По брой отличия най-много има регионът на бордо – над 250. Догодина престижното състезание за първи път ще се проведе в Америка, като домакин ще е Мексико.