Добро Утро, Европа

Производител на вино: Българските вина по нищо не отстъпват на световните

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Дунавският регион привлича туристи със специална винена карта. В изработката ѝ са участвали 17 изби, а целта е да бъде популяризирана Западна и Централна Дунавска равнина.

Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ производителят на вино Еми Маринова.

Тази карта е резултат от 5 месеца работа. 17 изби от региона се събрахме да популяризираме нашия регион. От гледна точка на туризъм в нашия регион има по-малко туристи. С картата искахме да покажем, че има много изби, които правят интересни вина в този регион, а и много забележителности в него.С тази карта искахме да покажем, че региона разполага и с големи природни богатства за водни спортове, колоездене, че има много екопътеки, пещери. Всички тези богатства през вековете са довели и до уникално културно наследство.

Еми Маринова, производител на вино

Този регион представлява 1/5 от България и това дава голямо разнообразие. Реката Дунав има голямо влияние върху климата в региона. Има всякакъв вид вина, 13 месни сортове български и 23 международни, които произвеждаме в Дунавския регион. Белите вина са много добри, защото реката позволява да има повече свежест, което е важно за едно бяло вино. Елегантни червени вина също се правят. Каним хората да ни посетят, но и да опитат вината ни, защото ще останат впечатлени, каза още Маринова.

Тези 17 изби представляват хиляди декари лозя. Искаме да покажем как се произвежда виното, как се отглеждат лозята. Целта на тази карта е туроператорите да могат да направят винени турове, като знаят как да ни комбинират, обясни експертът.

Очакваме сега да се направи и дигитална карта на България, която да обедини всички области. Но това ще е инициатива на Министерството на туризма. Винопроизводството сега е записано в списъка на културните наследства в България. Тя е важна част от туризма в България, допълни тя.

Българските вина по нищо не отстъпват на световните. Качеството им е впечатляващо, категорична е Еми Маринова. Това, което се прави у нас е уникално. Все повече се връщаме към български сортове като Мавруд, Мискет, Тамянка и т.н.

За агнешкото на Гергьовден препоръчвам сира - много хубаво червено вино, но каквото и червено вино да изберете ще се върже прекрасно, каза още Еми Маринова.

Цялото интервю вижте във видеото.