Европа

Евролидерите се събират на среща на върха в Брюксел

От Euronews България Euronews България

Европейските лидери се събират на двудневна среща на върха в Брюксел.

Лидерите на 27-те държави членки обсъждат войната в Украйна, която продължава вече почти 4 месеца, както и последствията от нея.

На срещата на върха ще бъдат разгледана и кандидатурата на Киев за членство в общността, след като вече получи зелена светлина от Европейската комисия. Ще бъдат обсъдени и кандидатурите за присъединяване на други две бивши съветски републики - Молдова и Грузия.

Министър-председателят Кирил Петков участва и в Среща на върха ЕС-Западни Балкани. Вчера, минути преди успешния вот на недоверие срещу кабинета му, той заяви, че ще спази обещанието си и решението за Северна Македония да бъде взето от парламента. 

Знаете ли, това, което президентът направи, също не одобрявам. Не може той да се упражнява в реторика последните дни, а да не иска да свика КСНС. КСНС е единственият формат, в който имаш опозиция, коалиция, служби. Това е отговорното решение на един президент в този момент. Тази игричка, политическа, с толкова отговорен казус, е напълно безотговорно.

Кирил Петков

В дневния ред на Европейския съвет влизат още засилване на сигурността и стабилността на Стария континент, както и икономическата ситуация в еврозоната.