Политика

Лидерът на СДС: При размразяването на разговорите с ПП-ДБ ще настояваме първо Габриел да е премиер

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ще бъде направен още един опит да се постигне съгласие за съставяне на редовно правителство с втория мандат, който бе даден в понеделник от президента на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Това прогнозира пред Euronews Bulgaria лидерът на СДС Румен Христов, като подчерта, че при „размразяването на разговорите“ от страна на ГЕРБ-СДС ще се настоява Мария Габриел да бъде първият ротационен министър-председател за 9 месеца, както и да бъдат назначени „приемливи и за двете коалиции“ областни управители. 

„Доверието трудно се гради, беше крехко, сега отново го няма, ще се направи още един опит за разговори по проектокабинета“, посочи Христов, като подчерта, че според него „към провал отива този кабинет“.

"Направихме достатъчно отстъпки, крайно време е да спрем да ги правим. Относно номинацията на Асен Василев за финансов министър – издъненият бюджет е негово дело, затова да се опита да направи бюджет с 3 процента дефицит, без да орязва социалните разходи, без да вдига данъците и без да взема заем. Беше много интересно този факир на финансите как ще се справи и затова го предложихме", каза още лидерът на СДС.

Целия разговор вижте във видеото.