Свят

На каква цена Европа може да се откъсне от китайското High Tech производство

От Euronews България Euronews България
Ursula Von Der Leyen AP Снимка: AP архив

Нова схема за подпомагане на европейското технологично производство предлага Брюксел. Но тъй като дебатите за финансите на държавите са напрегнати, намирането на допълнителните средства ще бъде трудно, предава POLITICO.

Представители на ЕС обещават да създадат фонд, който да гарантира, че технологиите на бъдещето ще се произвеждат в Европа, но не знаят откъде ще дойдат паричните средства. Разговорите за начина на финансиране на фонда за суверенитет са свързани с по-широкия преглед на редовния дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г.

Така нареченият "Фонд за суверенитет на ЕС" е предложение, което ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за първи път анонсира миналата година, но сега то се сблъсква с неодобрение.

Гражданите се борят с все по-високите разходи за живот, а инфлацията остава упорито висока. Страните от ЕС не са склонни да предлагат допълнителни средства за схемата, която има за цел да укрепи местната индустриална база и производството на зелени технологии в Европа. 

Повечето страни са съгласни, че Европа трябва да действа бързо, за да не изостава от САЩ и Китай, които отпускат огромни суми субсидии за производство на чисти технологии. В същото време много страни са обезпокоени от плановете на ЕС, които биха изисквали повече пари и дори задлъжняване, отразява световната агенция.

Залогът е голям. Войната на Русия в Украйна показа колко е жизненоважно за страните да гарантират, че техните вериги за доставки на енергия и технологии не зависят от войнствените столици Москва или Пекин. Европа е прекратила много връзки с Русия, но тя все още е силно зависима от Китай по отношение на ключови технологии от следващо поколение, пише POLITICO.

Китай инвестира сериозно в този сектор, а САЩ миналото лято изненадаха ЕС със своя Закон за намаляване на инфлацията - законопроект, в който бяха заделени близо 400 млрд. долара за субсидии за чисти технологии, за да бъдат привлечени компании, които се съгласяват да произвеждат продукти на местно ниво.

Фон дер Лайен заяви, че фондът за суверенитет на ЕС ще гарантира, че "бъдещето на промишлеността ще бъде създадено в Европа", като обеща предложение за лятото. Обявлението беше направено в отговор на опасенията, че ЕС изостава в индустриалното си развитие, особено когато става въпрос за разработване на бъдещи продукти, намаляващи изменението на климата.

Предложението за фонд за суверенитет е само последният етап от усилията на Комисията за укрепване на местната промишленост и за конкуриране в световен мащаб по отношение на всичко - от производството на микрочипове до критични суровини и използване на водород. Той следва мерки като Закона за чиповете, който има за цел да запълни недостига в производството на чипове, и Закона за индустрията с нулево потребление, който има за цел да увеличи производството на чисти технологии в ЕС. Брюксел също така предприе действия за временно облекчаване на правилата за държавна помощ, за да позволи на държавите да подкрепят стратегически родните си компании.

Новият фонд ще подкрепя и стратегически проекти - от водород до полупроводници и биотехнологии.

Фон дер Лайен има силна подкрепа за своя план и в Комисията, включително от силни фигури като комисаря по въпросите на единния пазар Тиери Бретон и Паоло Джентилони, комисар по икономиката.

Комисарят по въпросите на бюджета Йоханес Хан обикаля столиците на ЕС, за да проучи мненията на гражданите относно евентуалните промени. Вече има множество конкуриращи се приоритети, сред които не на последно място е въпросът как да се плати за възстановяването на Украйна и за нарастващите военни цели на ЕС. Новият фонд за суверенитет може да не е на първо място в списъка за всички.

"Ясно е, че има нужда от инвестиции в чисти технологии, но фактът, че технически не става въпрос за криза, ще намали апетита на държавите членки", каза един от служителите на Комисията, близък до дискусиите, който подобно на други служители говори при условие на анонимност, за да обясни деликатните разговори.

"Изправени сме пред огромни предизвикателства и в същото време виждаме огромен недостиг на инвестиции. Не можем да си позволим да бъдем пестеливи, ако искаме да направим икономиките си подходящи за бъдещето", заяви пред POLITICO зеленият депутат от ЕС Расмус Андресен.

"Няма да постигнем целите на Зелената сделка със строги икономии. Напротив, трябват ни пари за социално справедлив зелен преход. Ето защо се нуждаем от фонд за суверенитет като част от бюджета на ЕС", допълни Андресен.

*Заглавието е на euronewsbulgaria.com