България

Щабът за бежанците: 59 085 украинци са приети в местата за настаняване

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
9358667 Бежанци от Украйна боядисват великденски яйца. Снимка: БГНЕС / Благой Кирилов

Продължава идентифицирането на нови места за настаняване на бежанци от Украйна. Отправено е искане към ведомствата да предоставят свои бази да се настаняват хора, бягащи от войната, заяви Мариана Тошева, ръководител на правителствения щаб за бежанците, предаде БГНЕС.

С този жест от страна на много хотелиери хем бяха настанени хората, а и този бизнес, който пострада доста по време на ковид, по някакъв начин беше подпомогнат. Средствата, които до момента са разходвани, разчетите ще бъдат представени по структурите на ЕК за солидарност и се очаква, че голяма част ако не и всички разходи от държавата ще бъдат насочени средства по европрограми. Това касае и другите държави членки.

Мариана Тошева, правителствен щаб за бежанците

"Хората, които са настанени към момента, са 59 085. До 31 май имат време и усилията са насочени към това да се намерят достатъчно места за всички хора. Част от самите украински граждани проявяват желание да живеят под наем или да си намерят самите те жилище", заяви още Тошева.

Ще има мярка за хора, намерили работа, да има за тях финансова помощ за плащане на наем. За децата им ние ще се опитаме да решим проблема за децата до 7-годишна възраст. Работим по създаване на бързи облекчени условия, държавата да подпомогне организации и фирми да изграждат детски центрове за отглеждане на децата, което да е добър механизъм не само за украинските граждани, а и за българските.

Красимира Величкова, правителствен щаб за бежанците

След 31 май украинските бежанци, ще бъдат настанявани във ведомствени институции.

По данни на ООН, към 1 май броят на бежанците, напуснали Украйна, вече е над 5,5 милиона души. Други 7 милиона са останали в страната, но са разселени в други населени места.

Най-голям дял от бежанския поток е приела Полша – над 3 милиона бежанци. В някои държави обаче, бежанците съставляват значителен дял от населението - в Молдова например, са близо 20%.

Бежанският поток е съсредоточен предимно в съседни на Украйна държави. Европейската комисия вече одобри и в края на април започна да изплаща пакет от 3,5 милиарда евро помощи за държавите, които приютяват украински бежанци. Сред бенефициентите е и България.