Европа

Опозиционният лидер Светлана Тихановска призова за арест на Лукашенко

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановска ще отправи ключово послание към европейските лидери на конференцията Globsec в Словакия, която започва следващата седмица.

Беларус е изключително важна за регионалната сигурност. Свободата и независимостта на страната не са важни само за беларуския народ, а за целия регион. Съдбата на Беларус и тази на Украйна са преплетени. Беларус е част от кризата, но може да бъде и част от разрешаването на проблема.

Светлана Тихановска ,опозиционен лидер 

През 2020 г. Русия подкрепи Беларус, която беше санкционирана заради насилственото потушаване на продемократичните протести. Две години по-късно, когато силите на Москва нахлуха в Украйна, Минск върна услугата.

Руските войски навлязоха на беларуска територия в опит да превземат Киев. Бомбардираха украински градове от беларуска територия. Беларуски промишлени съоръжения бяха използвани за производство на оръжия за Русия. Използваха беларуската инфраструктура за доставки на оръжия.

Павел Слункин, Европейски съвет по международни отношения

Предполага се, че Европейският съюз обмисля дали да облекчи санкциите срещу износа на калиев карбонат, наричан още поташ, който е главен източник на доходи за Беларус.

Въпреки това Тихановска призовава да се използват всички възможни правни инструменти, за да се възстанови демокрацията в страната ѝ.

Международният наказателен съд трябва да издаде заповед за арест срещу Лукашенко, точно както направи с Путин. А Европейският съюз трябва да помисли за санкции срещу режима на Лукашенко. Разбирам, че режимът се опитва да скрие престъпленията си. Но трябва винаги да помним, че той е съучастник на Путин, че е престъпник и трябва да понесе пълната отговорност за това.

Светлана Тихановска, беларуска опозиционерка

Тази седмица Минск и Москва договориха разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус – ход, който западните държави осъдиха.