Европа

Лукашенко намекна, че руските ядрени оръжия вече са на беларуска територия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Ден след като Беларус и Русия подписаха договор, с който официално се обявява преместването на руски ядрени оръжия в Беларус, президентът Александър Лукашенко намекна, че смъртоносната бойна техника вече е на негова територия. Пред репортери в Москва държавният глава потвърди, че придвижването е започнало.

Владимир Путин ме осведоми, че е подписал документ, с което се узаконяват нашите действия по прехвърляне на ядрените оръжия в Беларус. Това е, решението е взето да действаме спрямо устните ни уговорки. Ние трябваше да подготвим хранилищата и условията по разполагането. Готови сме и преместването започна.

Александър Лукашенко, президент на Беларус

На въпрос от страна на репортер нали оръжието е вече в Беларус, Лукашенко отговори, че е възможно.
Не е ясно колко точно ядрени оръжия ще бъдат съхранявани в Беларус, но контролът върху тях остава изцяло в ръцете на Кремъл. Правителството на САЩ смята, че Русия разполага с около 2000 единици, които включват бомби, които могат да бъдат пренасяни от самолети, бойни глави за ракети с малък обсег и артилерийски снаряди. Тактическите ядрени оръжия са предназначени за унищожаване на вражески войски и оръжия на бойното поле. Те имат сравнително малък обсег и много по-малка мощност от ядрените бойни глави, монтирани на стратегически ракети с голям обсег, които могат да унищожат цели градове.

Руските войски използваха беларуска територия, за да навлязат в Украйна от север през февруари 2022 г. и поддържат присъствие в страната. Разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус би ги приближило до потенциални цели в Украйна и до членове на НАТО в Източна и Централна Европа.