Европа

Балотаж за президент в Турция: Реджеп Ердоган и Кемал Калъчдароглу отново се изправят един срещу друг

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Две седмици след първия тур - в Турция решават кой ще бъде следващият президент на страната. Настоящият - Реджеп Ердоган, е фаворит, но от опозицията вярват, че техният кандидат - Кемал Калъчдароглу, ще сложи край на ерата на Ердоган. 

Дни преди вота Калъчдароглу обвини правителството, че му е попречило да контактува с медиите и го е поставило "в тотално затъмнение".

От "Репортери без граници" алармираха, че в периода от 1 април до 1 май Ердоган е получил точно 60 пъти повече отразяване от обществената телевизия. Неговото ефирно време е 32 часа, докато това на Калъчдароглу е едва 32 минути. 

Питам Ви, г-н Ердоган, трябваше ли да не участвам в изборите? Това ли искате в Турция - да не могат да се провеждат избори? Този човек е страхливец. Държавата се разпада заради един страхливец. Изборите стават невъзможни.

Кемал Калъчдароглу, кандидат за президент на Турция

Веднага след първия тур Ердоган заяви, че ще спечели балотажа.

Силно вярваме, че ще продължим да служим на нацията и през следващите 5 години.

Реджеп Ердоган, кандидат за президент на Турция

На изборите преди две седмици Ердоган получи 49,5% от гласовете, а разликата му спрямо Калъчдароглу беше по-малко от 5 на сто. Синан Оган, който остана трети в надпреварата, призова избирателите си да подкрепят Ердоган на днешния вот. Право на глас имат над 64 млн. души. 

Заедно с първия тур на 14 май се проведоха и парламентарни избори, които Партията на справедливостта и развитието на Ердоган спечели. Републиканската народна партия на Калъчдароглу зае втората позиция.