Политика

Крум Зарков: БСП свиква органите си, за да обсъди предстоящи избори

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Заради честото ходене на избори се стигна до една конфигурация, която изобщо не беше лесна. Една от причините да се състои беше необходимостта от някаква стабилност, защото непрекъснатото самоцелно ходене на избори не дава резултат.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от БСП Крум Зарков.

Вчерашният вот на недоверие не очертава изход от политическата криза, в която България се намира повече от година и половина. От днешна гледна точка най-реалистичен вариант изглеждат изборите, макар че ще се направят опити по конституционната процедура. От изказванията на основните политически играчи излиза, че се подготвят за избори, коментира Зарков. Мандатоносителят трябва да предложи такава формула, с която да не стигнем до избори, каквито голяма част от обществото не желае.

Кризата, която вчера се е материализирала с вот е започнала много отдавна. Коалицията е трудна за всяка от партиите в нея, но това беше нейната сила – имаше легитимационна основа. Ясна цел, създаване на правов ред и правова държава. Когато дневният ред на коалицията се измести от причината, за която беше създадена се появиха и тези търкания, които бързо ескалираха. Парламентът има още няколко седмици работа. Основната тема е актуализацията на бюджета, която изключително важна в контекста на инфлационната криза, в която се намираме. Надявам се, настоящата ситуация да не доведе до един предизборен популизъм, а да се отнесем максимално отговорно, за да приемем бюджет и реалистична финансова рамка за следващите месеци, каза Зарков.

БСП ще свика своите колективни органи, които ще обсъдят евентуалните предстоящи избори, така и въпросът за Северна Македония, оповести Зарков.