Свят

Журналист: Гласовете на Синан Оган няма да се прелеят автоматично към Ердоган, изборите са на кантар

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Последните проучвания на най-авторитетните социологически агенции извеждат на първо място със същия вот от около 49.5% Ердоган, други му дават преднина с около 51-52%. Тоест, очертават победа на Ердоган, но има няколко, които прогнозират, че Кълъчдароглу ще спечели.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime журналистът Нихал Йозерган – дългогодишен кореспондент в Турция, преподавател в Софийския университет. По нейните думи поведението на Ердоган непосредствено след приключването на първия тур от изборите показва, че той не е готов да се раздели с властта.

По думите на Йозерган изборите са на кантар и ще предопределят посоката, в която ще тръгне Турция – със стария президент, който е от 21 години на власт или с Кълъчдароглу, който олицетворява промяната.

Според преподавателя в СУ изборите са много важни, както за Турция, така и за региона, като има няколко фактора, които са ключови за изхода от изборната надпревара:

Първият фактор е обявената подкрепа за Ердоган от класиралия се на трето място на изборите на 14 май Синан Оган. По думите на Йозерган това е неочакван ход, който може да има ефекта на бумеранг.

„Той беше получил по-голяма част от вота си от младите и националистически настроени хора, които са както против Ердоган, така и срещу Кълъчдароглу“, обясни тя и добави, че това са хора, разочаровани от левите и десните, от властта и опозицията.

Няма автоматично преливане на гласовете. Независимо от заявената подкрепа за Ердоган отстрана на Синан Оган, неговите поддръжници ще гласуват по съвест и това може да има точно обратен знак и тези гласове да отидат при Кълъчдароглу.

Вторият фактор са лявомислещите хора и поддръжниците на кюрдската партия. Това са хора, които са прозападни и могат да определят между 12-15% от крайния резултат.

Третият фактор е онази част от консервативните кюрди, които поддържат една партия с крайнорадикална визия за жените, турската конституция и идеологията на Ататюрк.

Четвъртият фактор са близо 11 млн. души, които са колебливи и не са решили твърдо за кого ще гласуват, както и 3 млн. въздържали се на първия тур.

По думите на Йозерган политическата реторика и на Ердоган, и на Кълъчдароглу, залага на посланията, които са отправяли и на първия тур.

„Кълъчдароглу настоява за промяна, за връщане на парламентаризма и демокрацията. Ердоган настоява за продължаване на курса към изграждането на нова Турция“, посочи тя и добави:

Основното послание на Ердоган е стабилност. Той разчита на страховете на хората, а Кълъчдароглу е представителят на промяната.

Йозерган коментира още, че целият държавен апарат работи за властимащите.

„Ердоган имаше възможността да бъде излъчван на живо от 24 телевизионни канала едновременно. Кълъчдароглу само от една абсолютно никому неизвестна телевизия, но рейтингът, който успя да постигне той, беше 14 млн. зрители. Той би рекорда по гледаемост на Ердоган“, отбеляза тя.

Целия разговор вижте във видеото.