Общество

Красен Станчев: За три години заплатите в държавната администрация са увеличени с 200%

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Продължаваме промяната“ и г-н Василев винаги са били в школата на мислене, че всичко се решава с повече приходи. Тази година не е така. Годината е рискова, вероятно ще има по-нисък растеж от очакваното. Един от сценариите на БНБ е за почти нулев ръст, което означава и по-малко приходи по всички линии – както преки, така и косвени данъци.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime икономистът Красен Станчев. По неговите думи в най-лошия случай, ако няма нов бюджет за 2023 г., ще бъде удължено действието на сегашния удължителен закон.

„Това, което може да се направи, е да се съкратят разходите“, посочи икономистът.

Някои разходи могат да се отложат – примерно вдигането на минималната заплата, увеличението на заплатите в държавната администрация поради простата причина, че увеличението там за последните 3 години е с около 200%. Това не означава, е всички ще бъдат доволни.

Станчев прогнозира, че дефицитът вероятно ще бъде сведен до около 3%, но това няма да е определящо за евентуалното ни членство в Еврозоната, защото за приемането на еврото са важни, както качествените, така и количествените критерии.

„Това, което е важно относно бюджета, е финансирането на общините. 80% от общините нямат приет бюджет“, коментира още икономистът.

„Споровете между тези, които ще съставят правителство, вероятно ще доведе до компромисни фигури, включително в Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи. Може би най-компромисното и добро решение би било г-жа Велкова да остане министър, тъй като знае за какво става дума и относително бързо може да свърши това, което е необходимо да се направи“, посочи Станчев.

Той подчерта, че финансов колапс по никакъв начин не се вижда поради това, че валутният и фискален резерв са на относително добро ниво.

Целия разговор вижте във видеото.