Европа

След наводненията в Италия: В тежко засегнатите градове бавно се връщат към нормалния живот

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Италия все още се възстановява след наводненията преди седмица. Тепърва предстои да се изчислят и щетите. Най-тежко засегнато е селското стопанство. Как се справят местни и производители, разказват колегите ни от Euronews Италия. 

 

Все още е твърде рано да се определи финансовото изражение на наводненията, които засегнаха централна Италия, въпреки че щетите са видими навсякъде.

Правителството на Мелони вече прие пакет от помощи в размер на 2 млрд. евро за подпомагане на предприятията и семействата, които са били засегнати.

Екстремното време се отрази най-много на селското стопанство. Около 10 млн. растения в така наречената "плодова долина" на Италия са пострадали, а зеленчукопроизводството е силно засегнато.

 

Ако не се изпрати незабавно финансова помощ, предприятията няма да могат да отворят отново. Не искаме да се повтори това, което се случи в миналото в други части на Италия, където след една година предприятията все още чакат да постъпят средства. Както виждате, водата е завладяла целия район. Емилия-Романя е един от най-богатите региони в Италия и последиците от наводненията повдигнаха въпроса защо средствата, отпуснати за борба с хидрологичната нестабилност, така и не са използвани.

Данило Верличи

В тежко засегнатите градове животът бавно се връща към нормалния си ритъм. Въпреки че проливните дъждове са спрели за няколко дни, нивото на водата все още е високо. Градчето с 2000 жители близо до Равена е евакуирано.

Пожарникарите ежедневно превозват местните жители до и от града. За някои от тях това е първият път, в който успяват да се върнат в домовете си.

 

Това е първият път, в който успях да вляза в къщата си от миналия четвъртък. Исках да взема със себе си каквото мога. Трябва да останем позитивни. Успяхме да спасим живота си! Това е най-важното. 

Мнозина тук смятат, че най-лошото е отминало, въпреки че са загрижени за бъдещето.

 

Загубих всичко. Живея тук от 20 години. Все още не съм изплатил ипотеката. Кой ще плати за това? Не знам.

Както местните, така и собствениците на предприятия казват, че са доволни от реакцията на правителството към извънредната ситуация. Но единственото, за което молят, е подкрепата да дойде без забавяне.