Европа

Бежански живот: За предизвикателствата след бягството от Украйна от първо лице

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Около една четвърт от населението на Украйна е било принудено да напусне дома си заради пълномащабната инвазия на Русия. Повече от осем милиона души са напуснали и родината, за да бъдат далеч от бойните действия. Но се сблъскват с нови трудности, като търсенето на подслон. Вижте историята на бежанка от Украйна, която живее в Берлин. Разказват я колегите ни от Euronews Германия.

 

Елеонора бяга от Украйна в Берлин март миналата година. Оттогава тя е живяла на пет места, едно от които тази зима не е имало отопление.

Както много други бежанци, насред жилищната криза в града, не е успяла да намери постоянно жилище.

 

Трудно ми е да кажа, че съм бездомна. Но после осъзнавам, че в Берлин има много бездомници, които изглеждат като мен, може би с работа, с всички възможности. Просто не може да намериш дом и се оказваш бездомник.

Елеонора

В Берлин превръщат старото летище в бежански център със стотици жилищни фургона.

Местните власти казват, че е необходима по-голяма финансова подкрепа, особено като се има предвид инфлацията.

В Германия се наблюдава 78% увеличение на молбите за убежище през първите четири месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата.

Правителството обеща допълнително финансиране в размер на 1 млрд. евро, но според някои политици това не е достатъчно.

В Бранденбург, в непосредствена близост до Берлин, има планове за изграждане на 3 хиляди жилищни фургона през тази година.  

Според Петра Будке - член на парламента на провинцията, това не е дългосрочно решение, а разрешителните за строеж трябва да бъдат опростени.

 

В бъдеще наистина трябва да построим много повече апартаменти и трябва да започнем сега. Бюрократичната процедура отнема много, много дълго време. Може да бъде съкратена. Това наистина би помогнало много.

Петра Будке, член на парламента, Зелени

Кристина Йовановски, Euronews: Предизвикателствата не са само в липсата на доставки и ресурси. Имаше и протести в цяла Германия заради плановете за повече места за настаняване. Някои от тези демонстрации бяха организирани от крайно десни политици, които са против да има повече бежанци в техните градове.

Елеонора трябва да напусне настоящия си апартамент тази седмица. Тя ще отседне при приятели за известно време, но не знае какво ще прави след това.

Обмисля да се върне в Украйна.

 

Не искам да оцелявам и да търся квартира всеки път или да съм гладна. Просто искам да живея пълноценно живота си и предпочитам да живея кратко, но по-щастливо с всички емоции.

Елеонора

Правителството търси решение с местните власти относно работата с търсещите убежище.