Икономика

Метавселена и регулации: Готов ли е ЕС за новата дигитална реалност?

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
156602026 471783624190004 1765632411478219091 N Снимка: Seed Factory

EС пита гражданите какво искат от виртуалните светове

“На косъм да закъснея, но навреме”, си помислих, когато слизах от таксито пред една от сградите на Европейската комисия, където щяха да бъдат обсъждани бъдещите регулации и политики на ЕС за метавселената. По-късно разбрах, че по ирония на съдбата, същите тези виртуални светове са причината за моето “почти закъснение” по пътя ми към Европейската комисия.

Забавянето се дължи на нови правила за движение в Брюксел. В столицата на Европа шофьорите трябва да спазват ограничение на скоростта от 30 км/ч. Ключова роля за новите правила има една сграда с историческо значение в широкия център на Брюксел. Със своя вече модерен облик, Seed Factory се е оформила като стартъп хъб и споделено пространство за дигитални номади. Но как се стигна до ограничение за скоростта заради виртуалната реалност?

От виртуалния до реалния свят

Първото, което посетителите забелязват, влизайки в сградата на Seed factory, са различните маркери по пода. Те не са разположени на случаен принцип, тъй като всеки маркер отговаря на точната позиция, където желаещите да влязат в света на виртуалната реалност трябва да застанат. С помощта на специални очила, наречени headset, посетителите могат да изпробват различни преживявания във виртуалния свят.

Симулация на кибератака, тренировка за гасене на пожар, или просто виртуална разходка със спиращи дъха гледки, всичко това става възможно, след като посетителят застане на правилния маркер и бъде екипиран с нужния headset. Оказва се, че наред с всички симулации и разходки, очилата за виртуална реалност са дали своя принос и за физическия свят. Именно в тази сграда и с тези устройства са проведени различни симулации на шофиране в градска среда. Тестовете измерват активността на очите при движение с различни скорости и откриват, че загубата на периферна видимост е значителна при движение с над 30км/ч. А резултатите от този експеримент се оказват от ключово значение за новите правила за движение в Брюксел.

Виртуалната реалност е тук, за да остане

Ако преди време очилата за виртуалната реалност изглеждаха като излезли от научна фантастика, то днес те стават все по-достъпни. А проучвания на ExplodingTopics показват, че в света “потребителите” на платформи за метавселена са над 400 милиона души и 80% от тях са деца под 16-годишна възраст.

На пръв поглед тези данни за броя потребители са добра новина за инвеститорите в IT сектора отговарящ за метавселената. От друга страна, този виртуален свят е силно нерегулиран, а рисковете в този нов “див запад” на интернет не са за подценяване.

Регулации… но защо?

За разлика от други части на света, ЕС изпъква със своите опити да минимизира рисковете за потребителите, свързани със сърфирането в интернет и услугите на големите онлайн платформи. Благодарение на европейските институции, днес жителите на Стария континент имат права и защити в онлайн света, които значително надвишават тези на гражданите в други страни на земното кълбо. А всеки случаен и не толкова случаен опит за компрометиране на поверителността на европейските потребители често завършва с повече от солена глоба за съответната компания и ясен срок, в който тя трябва да промени дейността си, за да защити интересите на гражданите в ЕС.

Vox populi: какво искат европейците?

Регулиране на виртуалните пространства е нелека задача за съответните законодателни органи. Но често малките трудности се разрешават по-лесно чрез намиране на отговор на по-голям и фундаментален въпрос. В случая с метавселената, големият въпрос е “Какво искат европейците?”, а нова инициатива на ЕК цели да открие именно това.

“Citizens panels” или “европейски граждански панели” обединява избрани на случаен принцип граждани от всички държави членки на ЕС. 150-те участници работят в малки групи и обсъждат ключови предложения, като след обсъжданията отправят препоръки, към Европейската комисия. Що се отнася до виртуалните светове и метавселената, то европейците вече дадоха своите предложения.

Осем са ключовите въпроса, на които европейските политики за виртуалните светове трябва да отговорят:

  • Право на избор, така че европейците, които не ползват метавселена да не бъдат ощетявани

  • Екологичност и устойчивост на виртуалните светове

  • Хората на първо място: новите технологии трябва да защитат правата и очакванията на гражданите

  • Физическо и ментално здраве

  • Образование и грамотност: осигуряване на нужния набор от умения за боравене с виртуални светове

  • Сигурност и безопасност: данните на потребителите трябва да бъдат защитени от посегателства, а потребителите от измама и манипулации.

  • Прозрачност при боравенето с данни

  • Инклузивност за всички граждани

Участниците в гражданския панел също дават и ценни препоръки за метавселаната. Освен възможно създаване на такъв европейски виртуален свят с подкрепата на ЕП и ЕК, 150-те участници предвиждат и справяне с някои от рисковете, които метавселената може да създаде за пазара на труда. Не на последно място, гражданите от панела желаят партньорство на европейските институции с компаниите от сектора, както и редовни промени и актуализиране на бъдещите правила свързани с виртуалните светове.

Не може да се прогнозира как ще се промени метавселена, нито да се предвиди с точност какви могат да бъдат европейските правила за този бързопроменящ се дигитален свят. Въпреки това, инициативите на ЕК показват желание за ангажираност с нагласите на гражданите в евросъюза. Препоръките на гражданите обаче нямат задължителен характер. Остава да видим дали мненията на участващите ще бъдат взети под внимание при изготвяне на новите политики и регулации.