Икономика

Нелогично е етеричните масла да бъдат приравнени с химическите продукти, смята розопроизводител

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нелогично е етеричните масла да бъдат приравнени с химическите продукти. Но колко нелогични неща се случват в Европа в наши дни?“

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Христо Николов, председател на асоциацията на розопроизводителите.

„Опасността за българското розово масло е точно толкова голяма и сериозна, колкото за всички етерични масла на територията на Европа. Този регламент не касае конкретно и само българското розово масло, а в предложението за него са включени всички етерични масла – лавандулата, лайката, мащерката, маточината“, обясни той.

Сериозен интерес в тази посока имат и страни като Германия, Франция и Италия, които са много големи производители на различни етерични масла, посочи Николов.

Той все пак се надява,че разумът ще надделее и розовото масло ще остане в графата „натурални продукти“.

„Една шепа европейски чиновници рисуват мечки, с които друга шепа европейски чиновници трябва да се борят. Това е механизъм на функциониране, на съществуване на тази администрация – създават се изкуствени проблеми, за да може едни хора по изкуствен начин да ги решават“, описа ситуацията розопроизводителят.

„Как едновременно аз ще получа за своите насаждения и за розовите си градини сертификат за биологично производство, дестилерията, която изкупува моя цвят и е основен преработвател ще има сертификат за биологична преработка на розов цвят, и накрая ще изкараме заедно химичен продукт“, пита той.



Цялото интервю вижте във видеото.