Политика

Отложено заседание: Външната комисия не разгледа френското предложение за РСМ

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Френското предложение за решаване на спора между властите в София и Скопие събра на извънредно заседание парламентарната Комисия по външна политика. И само 20 минути след началото, заседанието беше прекратено. Новото мнозинство реши - докато Министерският съвет не излезе с решение и те няма да решават. А в комисията извънредно се яви и външният министър Теодора Генчовска,

Депутатите на ГЕРБ отказаха да заседават. А депутатите на „Продължаваме промяната“ нямаха избор и съзряха в отказа поредна демонстрация на новата коалиция. 

По-рано правителството отказа предложението на лидера на ГЕРБ  първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да отпуши процеса по присъединяване на Северна Македония към ЕС. Това се разбра от коментар на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова пред "Дневник. А след това  като решението  да поеме към Народното събрание и да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС.

А Президентът Румен Радев призова сутринта Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание по казуса Северна Македония.  

Държавният глава е категоричен, че двустранният протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за българските интереси.