Политика

Доц. Наум Кайчев: Френското предложение до голяма степен удовлетворява очакванията на България

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Френското предложение е сериозно. Излязоха анализи, но аз съм сигурен, че най-компетентните анализи биха били дадени от нашето Външно министерство, от дипломати с опит в европейските преговори. Това, което изглежда като очевидно е, че това предложение до голяма степен удовлетворява очакванията на България в две основни насоки: включването на българите в Конституцията на РСМ, де факто преди началото на преговорния процес, и по-важното – поставянето на изпълнението на самия Договор за добросъседство между двете страни и протоколите, които произтичат от него, в самата преговорна рамка за преговори на Северна Македония с Европейския съюз. Това каза за Euronews Bulgaria доц. Наум Кайчев, заместник-председател на Съвместната българо-македонска историческа комисия.

Днешните реакции по казуса „Македония“ в никакъв случай не са изненадващи, тъй като се очакваше в навечерието на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък да има динамични събития, особено в София. И е нормално, че има придвижване в държавните институции в посока взимане на някакво решение, смята той.

Това, което за мен е не дотам нормално и по-скоро смущаващо, че сякаш, видяхме още през последните дни и седмици, се наблюдава една тенденция за партизиране на позицията по въпроса със Северна Македония, тоест всяка политическа сила малко да тегли чергата в своя полза. Което не би трябвало да бъде нормално, защото въпросът е общонационален и трябва да се търси по-скоро единството и съгласието по този въпрос, а не да се търсят акцентите, които ни разединяват, уточни доц. Кайчев.

По отношение на клаузата за езика обаче, той посочи, че съществуват редица забележки.

Цялото интервю вижте във видеото.