Спорт

Ново отнемане на точки за Ювентус, „старата госпожа“ загуби и гостуването си на Емполи

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Sport (5)

Ювентус отново беше наказан с отнемане на точки от италианската федерация. Апелативният съд към италианската федерация  обяви, че ще отнеме 10 точки на клуба по делото за капиталови печалби чрез фалшиво завишаване на цените на трансферите. След новото наказание клубът падна от второ до седмо място в Серия А, като в момента е с 59 точки и губи мястото си в Топ 4, даващо право на участие в Шампионската лига.

Това беше трето дело срещу клуба по един и същ казус в един и същ съд. През април 2022 г. "Ювентус" и още десет клуба бяха оправдани. Тогава съдът реши, че няма виновни, защото няма обективен начин, по който може да се пресметне колко струва един футболист и че това е въпрос на сделка между два клуба.

През януари тази година обаче съдът на федерацията отне 15 точки от "Ювентус". Впоследствие Апелативния съд към Италианския олимпийски комитет (CONI) отмени временно наказанието и го върна към федерацията за ново дело. Така се стига до ново наказание, което ще е 10 точки.

Санкцията беше обявена само половин час преди началото на гостуването на "Ювентус" на "Емполи" в мач от 36-ия кръг на Серия А.

В новото дело, трето по един и същ казус за една година, съдът на федерацията оправда голяма част от ръководителите на Старата госпожа, начело с бившия вицепрезидент Павел Недвед.

По-късно "Ювентус" загуби с 1:4 гостуването на "Емполи". Тимът отстъпи за първи път с повече от гол разлика на този съперник. Франческо Капуто вкара два гола за "Емполи", а Себастиано Луперто и Роберто Пиколи се разписаха по веднъж. Федерико Киеза беше точен за "Ювентус".

 

Още спортни новини вижте във видеото: