Европа

Милен Желев: Смятам, че голяма част от депутатите ще подкрепят френското предложение

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Най-любопитна е позицията на ДПС, но смятам, че голяма част от 240-те депутати, като изключим „Възраждане“, по-скоро ще подкрепят това предложение. Това каза за „Евронюз България“ политическият анализатор Милен Желев.

ДПС, от една страна, искат да бутнат правителството. От друга страна, те имат безкрайно либералната идея, че Северна Македония трябва да влезе в ЕС. Те винаги са избирали по-балансирани позиции, поясни той.

Бойко Борисов изненада цялата българска общественост. По-сериозен прочит показва, че това е една безкрайно отговорна позиция на ГЕРБ, а т.нар. френско предложение беше толкова добро, че нито президентът, нито премиерът успяха да го разпознаят като такова в самото начало, смята Желев.

Анализаторът е на мнение, че Христо Иванов е разпознал колко е добро предложението, но е използвал безкрайно лоша терминология – „добра сделка“.

Според мен премиерът малко се притеснява да не бъде обвинен в предателство, както беше обвинен от доскорошния си партньор в управлението Слави Трифонов. Донякъде има и притеснения дали ще задържи своето правителство. Въпреки това, има как да се работи с опозицията за приемането на това предложение, тъй като няма време до края на френското председателство“, каза още Желев.

БСП донякъде ще отстъпят, тъй като имат хора с богат дипломатически опит, които ще прегледат двустранния протокол и самото предложение, убеден е той.

За него такова решение не би било поради външен натиск, а заради наченки на държавническа мъдрост.

Цялото интервю вижте във видеото.