Общество

Какво е ротационно правителство и къде тази формула работи?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Ротационното правителство е кабинет, при който по време на мандата  министър-председателят се сменя, независимо дали в рамките на същия политически блок или като част от голяма коалиция. За българската политическа сцена тази идея е нова. Най-близкият ѝ еквивалент е ротацията на председателя на народното събрание, решение взето от 49-я парламент.

Израел е първата държава, която използва ротационно правителство през 1984 г., след преговорите за съставяне на голямо коалиционно правителство. Споразумението за ротацията от 1984 г. не е обвързващо. Правителството на ротацията представлява две последователни правителства - едното, сформирано през 1984 г. и оглавено от Шимон Перес от "Алианса", и другото, сформирано през 1986 г. и оглавено от Ицхак Шамир от "Ликуд". Съставът и разпределение на портфейлите на двата кабинета са идентични. 

Северната ни съседка Румъния в момента се намира в ситуация на ротационен кабинет. Правителството на Николае Чука, настоящият премиер на страната избран в края на 2021 година, е първото ротационно правителство, което поема властта в Румъния, чиито членове са СДП, НЛП и СДСМ. Победата на изборите вземат социалистите.

След 4 дни, тоест на 26 май, се очаква премиерът на Либералната партия – Николае Чука да подаде оставка, а лидерът на социалистическата партия Марчел Чолаку да поеме поста на министър-председател.
Трите партии подписват коалиционно споразумение, което предвижда вторият министър-председател да назначи свой състав за министерски съвет и ако реши - да запази част от министрите на предишния премиер.

Ротацията на премиерите е позната практика и в Република Ирландия. След ирландските парламентарни избори през на 27 юни 2020 г. е сформирана коалиция от Fianna Fáil, Fine Gael и Зелената партия на базата на ротационно правителство. По неофициална информация подобна е и договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ – мандатът да бъде стартиран от академик Николай Денков, а Мария Габриел да бъде негов заместник до осъществяване на ротацията 6 месеца по-късно.

Примери в световната история за ротационно правителство има. С днешна дата България също се присъединява към тях. Дали тази формула  ще бъде успешна - предстои да разберем.

Целия репортаж вижте във видеото.