Европа

Десетки хиляди молдовци излязоха на проевропейска демонстрация в Кишинев

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Повече от 75 хиляди молдовци прекараха неделния ден на площада в центъра на столицата Кишинев. Множеството, предимно млади семейства, довели децата си, демонстрираха в подкрепа на европейската интеграция на бившата съветска република.

Шествието беше организирано от президента Мая Санду, която обвинява Русия във вмешателство във вътрешните работи на Молдова и саботаж на страната по пътя към Европа. Специален гост на събитието беше председателят на ЕП Роберта Мецола.

 

В ЕП ние виждаме големите усилия, които вашата страна прави за прилагане на 9-те стъпки на ЕК за реформи и това да се присъедини към общите ценности и задължения в ЕС. Молдова вече е готова за по-дълбока интеграция в единния пазар.

Роберта Мецола, председател на ЕП

Президентът Санду даде заявка, че Молдова ще стане пълноправен член на ЕС до 2030 г. Кишинев получи статут на страна-кандидат за членство през юни 2022 г. Заедно с Украйна. Страната обаче е една от най-тежко засегнатите от войната, като регулярно има съобщения за руски ракети, преминаващи през молдовското въздушно пространство на път за украинска територия.

Междувременно, лидерът на опозиционната проруска партия Шор – Илан Шор, се обърна към своите поддръжници с обещанието да свика референдум за външната политика на страната. Шор организира няколко контра-прояви в други населени места в Молдова.