Общество

Съветските паметници - символ на престъпен режим, или жива историческа памет?

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Премахване на символите на комунизма и поставяне на табели върху държавните институции, които да упоменават, че комунистическият режим е престъпен. Това са част от предложения за промени в законодателството, внесени в парламента. Йоана Георгиева разказва повече по тази тема. 

Паметниците на социализма у нас винаги са повод за скандал в обществото. За едни те са памет, а за други – минало, изгубило значението си. Да останат или да бъдат демонтирани е въпросът?

 

Хайде да вземем за пример т.нар. МОЧА в София. Този паметник, освен конфликти, в нашето общество нищо друго не е родил последните години и би било добре да има паметник, който събира, а не разделя хората. Имаме достатъчно личности в нашата история, които заслужават такъв.

Явор Божанков – ПП-ДБ

Тези, които искат да забраняват са преки наследници на старата комсомолска и комунистическа номенклатура.

Александър Симов – БСП

- Ако бъде демонтиран паметникът, какво ще направите? - Просто няма къде да дойда да се поклоня за паметта на баща ми. Той докато беше жив и на 90 години идваше тук и казваше, че това го окриля да живее още.
Те се покланят на тези окупанти.

украинка

Комунизмът е обявен за престъпен от 38-ото Народно събрание. Според групата на ГЕРБ-СДС този текст трябва да присъства като надпис върху всяка държавна институция. А паметниците на режима – премахнати от публичните места и преместени в музея на социалистическото изкуство. Подобно предложение имат и коалиция „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

 

Никой не иска те да бъдат унищожавани, а да се добави информационна табела, за да знаят всички, включително младите хора, че комунистическия режим е обявен за престъпен със закон в България.

Явор Божанков – ПП-ДБ

След като паметниците бъдат демонтирани от ключовите места в страната, те да бъдат поставени в музея на социалистическото изкуство, при всички останали, предлагат двете формации.

Йоана Георгиева: Тук се съхраняват останките на социализма в България, това е домът на над 70 монумента, които след 1989г. не намират място във видните точки в градовете в страната.

Музеят на социалистическото изкуство е място, което привлича и много чужди туристи,  за да се пренесат във време, в което никога не са живели. Един от тях е французинът Адел.

 

Интересно е да видиш влиянието на съветския съюз в модерна Европа. И да видиш основните фигури на съветския съюз. Това е нещо различно, това не можеш да го видиш във Франция.

Адел – френски турист

Ще доведе ли обаче до нови конфликти премахването на паметници и поставянето на табели? Гражданите, с които разговаряхме, са на различни мнения: 

"Изключително много ми се иска да има такъв надпис - комунистическият режим е престъпен - да съществува навсякъде в държавата. Но като цяло мисля, че имаме огромен проблем с възприемането на комунистическия режим за престъпен и че слагането на надпис върху всяка една сграда няма да помогне на обществото, в което се намираме", смята един от тях. Според друг обаче това ще доведе до много конфликти в обществото и като цяло не е добра идея.

Ето още от мненията в обществото:

"Всеки един паметник, както и навремето, още от дълбоката история, е добре да се запази и един вид история. За хубаво или лошо трябва да се помни".

"За социалистическите символи има един хубав музей до КАТ мисля, че там им е мястото".

"Не, не смятам, че е престъпен, защото имаше възможност за всичките да работят, да учат, да творят".

А докато хората решат чужди или наши са социалистическите паметници, внесените предложения в парламента за тяхното премахване предстои да бъдат подложени на гласуване.



За Euronews Bulgaria Йоана Георгиева.