Общество

Схеми за трафик: Увеличава се мигрантският натиск към България

От Euronews България Euronews България

Обяви за шофьори на мигранти вече има из социалните мрежи и вестниците за работа. Изобретателността на каналджиите в нелегалния трафик на бежанци надхвърля всякакви граници и заобикаляне на законите у нас. Повече по темата разказват нашите кореспонденти.



Само преди ден поредна гонка на джип претъпкан с мигранти вдигна на крак полицията в Бургас и по-чудо не завърши с тежък инцидент заради високата скорост. В джипа са осем сирийци, а зад волана този път е 26-годишен пакистанец,

който ще бъде съден у нас както стотици други шофьори на бежанци заловени през последната година. Над 300 са досъдебните производства в бургаската районна прокуратура, стотици са и осъдителните присъди най-вече завършили със споразумение и условни присъди. В повечето случаи заловените по тези бързи производства ползват служебни защитници, които натоварват българския държавния бюджет. А те най-често са млади мъже с чисто съдебно минало.

 

 

Ползват се неосъдени лица за да не влизат в затвора. Сега в практиката ми имам и осъдени лица, които отидоха и търпяха наказание. Такъв случай имах в Царево. Момчето пак беше взето от дискотека, предложени са му някакви пари, пращат го в Царево, натоварват трима-четирима мигранти и още на КПП-то в близост до Царево е задържан.

Стефан Кенов - юрист

Шофьорите на мигранти обаче не знаят почти нищо за организаторите и мащабната международна схема с бежанци. Освен млади българи, някои от тях са тираджии на които са обещани 1000 евро за изпълнение на поръчката, а други от 16 различни чужди националности. Сред шофьорите обаче няма руски или беларуски граждани. Историята на вербуваните е сходна.

 

Техен познат в дискотеката им предложил да вземат едни пари. А този бесарабски българин беше отговорил на обява в интернет за шофьори. Значи тези шофьори включително са набирани и сред широката публика - високо възнаграждение за шофьори на автомобили и микробуси.

Стефан Кенов - юрист

Сред трафикирането на миранти вече има заловени с микробус брандиран като линейка, катафалка, инкасоавтомобил, бус за хляб и хлебни изделия, туристически каравани, джипове и леки автомобили. И най-вече с превозно средство регистрирано не на извършителя, а на фирма, което по закон не налага отнемането на МПС-то.

Според данни, които от Агенцията по вписванията не потвърждават официално само за месец има 64 новорегистрирани фирми и такива които са прехвърлени на току що навършили пълнолетие лица и пенсионери. На част от тях има регистрирани микробус и по няколко автомобила.

 

Това нещо става през електронния портал на агенцията по вписванията в рамките на 48 часа се регистрира нова фирма. 

А бежанскияt поток не стихва, макар пътят на мигрантите да се ориентира все повече от Странджа към Сакар, заради многото КПП-та в Бургаски и югоизточен регион. Влияние оказва и закритото ГПУ в община Болярово, за което жителите на над 20 села недоволстват и на няколко пъти заплашват с протест.

 

Най-наболелият проблем e бежанският поток, естествено. След закриване на ГПУ Болярово естествено ние кметове и жители на пограничните села го усетихме най-много. Ние продължаваме да искаме да се отстоява позиция до пълното възстановяване. В момента е възстановено частично около 30-40 човека в ГПУ Болярово, но не е достатъчно.

Стоянка Чакърова - кметски наместник на с. Воден

В село Воден и Малко Шарково например срещата на местните с групи бежанци е почти ежедневна. И всички знаят, че тези които успяват да бъдат транспортирани до магистрала Тракия поемат към западните граници, а заловените от граничните полицаи мигранти са връщани обратно в Турция. Незаконно и системно.

 

Хващат си ги и ги връщат обратно и това е.

Ангел Павлов - жител на с. Воден

Последният доклад от „Фронтекс“ е от преди дни и свидетелства за мащабен трафик на мигранти у нас. Сигналите на нехуманно поведение срещу мигрантите също е регистрирано сред редица международни институции и организации. За това, че у нас те са бити, събличани и връщани отново през браздата. А както гората на Странджа, така и Сакар, е осеяна със спални чували и дрехи на бежанците.

 

Аз всеки ден се връщам с торби в къщи, найлони и в казана ги хвърлям. А кой направи боклуците?! Боклуците го правиха полицаите граничните. Защото ги хващат, събличат ги и... Това е.

Ангел Павлов - жител на с. Воден

От разпитите на бежанците у нас попаднали в бежански центрове и получили хуманитарен статут става ясно, че цикълът на навлизането в българска територия, прехвърляне през ограда обратно в Турция е цикъл. Системен и многократен. Като случаят с Хамид, който бяга от кюрдско село в Ирак и е залавян у нас четири пъти. Младият кюрд е бит и връщан в Турция докато след петия си опит не попада в бежански лагер. Хамид обаче вече е напуснал и българския бежански лагер и е достигнал крайната си дестинация - Германия.

 

Защо Германия? Защото ако стигнем до Германия там те ще се погрижат за мигрантите. Германия винаги е предпочитана като дом за мигрантите, за хората които мечтаят за по-добър живот, за тези като нас които мечтаят да живеят като нормални хора.

Хамид

Днес бежанският център в Елхово например изглежда по този начин. Празен е, в него няма настанени мигранти от Близкия изток. Заловените у нас незаконно преминали обаче дават показания, разпитвани са с преводач. Показанията им са идентични.

 

Основно трима човека ги карат до оградата, до загражденията на границата, прехвърлят ги със стълба, двама се връщат със стълбата в Турция, един продължава до някъде с тях от там им дава отправна точка с джиесеми, с насочване и така нататък.

Стефан Кенов - юрист

Тревогите за нова инвазия от мигранти се засилва и преди предстоящия балотаж за президентските избори в съседна Турция, и желанието на опозицията на досегашния държавен глава Реджеп Ердоган да изчисти страната от милиони мигранти. 

 

Установили сме взаимоотношения с правителството което в момента управлява Турция, те са на много високо ниво. За нас е лесно. Не очаквам ако има промяна това да се отрази съществено по-някакъв начин, не вярвам Турция да отстъпи от собствените си интереси и да промени отношението си към България. Нашите взаимоотношения са основани на взаимен интерес, не на симпатии и антипатии някакви.

Иван Демерджиев - министър на вътрешните работи

А иначе у нас е ясно, че в международната схема с мигранти участват и гранични служители, поблазнени от бързи пари. Натовареността за отдел „Вътрешна сигурност” от този проблем е в пъти повече в сравнение с предходни години. Ясно е още и че мигрантите отдавна не носят в себе си пари , а сумите от почти осем хиляди евро на глава биват събирани преди влизането им в България. Както и това, че никой от задържаните шофьори на мигранти у нас не е получил нито евро от обещаните им бонуси за превоза на мигранти.

 

Парите се оставят още преди да се стигне до ЕС и се плащат преди крайната дестинация. Чувал съм задължения че ще платят някакви негови братовчеди чак когато стигне в Англия. Вие представяте ли си от Турция до Англия колко перипетии и тези тука местни 18-20 годишни момченца ще си чакат 1000-та евро които най-вероятно никога няма да получат.

Стефан Кенов - юрист

За „Добро утро, Европа“ от Бургас, Елена Танева.