Свят

Разгромена беше международна организация за нелегален трафик на имигранти в Италия

От Euronews България Euronews България
Migration Frontex Greece AP

29 души бяха задържани след голяма полицейска акция от отдела „Антимафия“ в Италия. Акцията „Антимафия“ е срещу нелегален трафик на имигранти по така наречения „Балкански маршрут“ през Средиземно море, съобщи БНР.

Предполага се, че задържаните принадлежат към международна мрежа за нелегален трафик на мигранти и пране на пари, за което им е повдигнато съответно обвинение. С цел да превозва нелегално имигранти в Италия, организацията е имала ядра в Италия, Гърция и Турция.

Превозът се е осъществявал по Балканския маршрут и след това с ветроходки през Средиземно море. Една незаконна мрежа за нелегален трафик на мигранти през различни държави, включително Италия: от южния град  Кротоне до Милано и Торино в северната част на страната. Цената е била 10 000 евро на човек, включваща  храна и настаняване на различните етапи.

Разследването на италианските власти се води от 4 години. Към него са били привлечени Интерпол и Европол, както и съответните органи в Турция, Гърция, Белгия, Германия, Швеция, Англия и Мароко.