Общество

Член на ВСС призова за радикални промени в съдебната система

От Euronews България Euronews България

За радикална промяна в системата призова Олга Керелска – член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя припомни и каква е процедурата след двете искания за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

„За да се стигне до някакъв истински катарзис и очистване на ситуацията, зависи от политическата воля, докъде политиците искат да стигнат, и след това зависи и от разкритията, които ще бъдат направени, включително от главния прокурор“, коментира Керелска ситуацията в съдебната власт в интервю пред БНР.

Промяната трябва да бъде радикална. Най-съществената част е промяна в структурата и функционирането на прокуратурата. Би било редно да се проведе широк дебат и в прокуратурата по тези въпроси. Личното ми мнение - така или иначе структурата на прокуратурата показва пороци, нещо трябва да бъде променено.

По думите на Керелска трябва да се даде по-голяма свобода на прокурорите, а не да се подчиняват на разпореждания. Според нея трябва да се помисли за промени в посока разширяване на възможността за обжалване на отказите на прокуратурата да образуват производства, защото когато тези откази не подлежат на контрол, нещата приключват там, но добави, че би могло да се въведе филтър и това обжалване да се предвиди за по-тежките престъпления.

„Мисля, че и политиците вече узряват за тези идеи. Без промени в Конституцията няма как да стане тази промяна“, посочи тя.

Керелска коментира и каква е процедурата след двете искания за предсрочно освобождаване на главния прокурор. 

Вижте още във видеото: