Политика

Бивш конституционен съдия: Дълбоката държава пожертва Гешев в името на свои по-големи интереси

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„ГЕРБ иска да се легитимира като нормална политическа сила, да излезе от изолация и търси възможност за съвместно управление или подкрепа от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и цената на това е оттеглянето на доверието от Гешев.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият конституционен съдия Благовест Пунев. Натискът от европейските институции също е фактор, допринесъл за развитията в прокуратурата, отбеляза още той.

Тук се намесва и дълбоката държава. Има може би и някакви кръгове, които иначе имат противоречиви интереси, но са постигнали някакво споразумение да „пожертват“ Гешев с оглед на свои общи, по-големи фундаментални интереси.

По неговите думи, ако се докаже, че главният прокурор е подслушвал лица, без разрешение от съда, това означава, че е нарушил закона.

„Още Хегел е казал, че не законът действа – действа човекът. Трябва това, което очакваме като позитивно развитие, да стане вътрешно мислене на всеки гражданин и политик. Нормативната промяна може да се окаже неработеща сама по себе си“, коментира Пунев.

За мен големият проблем е този, как може да се балансира независимост и отчетност в Съдебната система, защото при нас отчетността е най-вече зад кадър.

„Законопроектът на Крум Зарков е добър. Има 3 раздела, единият е за подвеждане под отговорност на главния прокурор чрез избиране на независим съдия“, отбеляза бившият конституционен съдия.

Според него не може да се прогнозира дали Борислав Сарафов ще е новият главен прокурор.

„Не знам дали и Иван Гешев ще бъде освободен. Зависи от членовете на ВСС“, добави той и прогнозира, че ще има следващ етап от този скандал и предстои голям отзвук, който може би ще отекне и в Европа.

Целия разговор вижте във видеото.