Политика

Адв. Петър Славов: Наивно е да очакваме ВСС, който назначи Гешев сега да реши проблема

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Добро начало за този парламент е приемането на първо четене на механизма за търсене на отговорност на главния прокурор. Но доста закъсняло, защото ми се струва, че трябваше да бъде приет още в първата седмица на неговата работа. И все пак е добра новина.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria адв. Петър Славов от „Правосъдие за всеки“ и бивш депутат.

Но когато ги видим окончателно гласувани ще имам окончателен отговор и то във вида, в който бъдат гласувани, тъй като често един законопроект влиза в един вид, но между четенията му се случват какви ли не неща и накрая произлиза нещо съвсем различно. Да се надяваме, че ще се запазят основните важни елементи в тези законопроекти.

 

Още през 2015 г. съм внасял промени за хората, които внасят сигнали за престъпления и прокуратурата си затваря очите, да могат да обжалват тези откази. Това сега присъства в предложените изменения на НПК.

Със скандалите по върховете на прокуратурата от последната седмица положението стана нетърпимо. В момента няма механизъм, по който ВСС да ги отстрани от длъжност за времето, в което евентуално ще тече някакво разследване по дисциплинарно производство както се прави за всички останали български граждани, но не и за няколко човека в държавата. ВСС трябва да се произнесе по дисциплинарните нарушения, за които се топят един друг главния прокурор и заместниците му, а прокуратурата ще трябва да разследва по сигналите за извършени престъпления.

Конституционните промени изискват доста време. По нищо не изглежда, че този парламент ще просъществува особено дълго. Ако сега внесат конституционен законопроект трябва да мине поне един месец преди депутатите да могат да започнат да работят по него, след това трябва да мине срокът за предложения между четенията и т.н. Затова бих препоръчал на народните представители да помислят за финализиране на тези законопроекти, с които започнахме и да се заемат час по-скоро с ВСС с изтекъл мандат, инспектората към него и доста други държавни органи с изтекъл мандат. Особено при ВСС това е ключово, защото този ВСС избра Гешев и неговите заместници и сега да очакваме той да реши проблема ми се струва малко наивно.

 

ВСС трябва да бъде сменен с легитимен орган и по възможност по една качествена, публична, отчета процедура, а не в условията на политическа уйдурма и пазарлък между партиите - т.е. те си разпределиха 11-те човека и си ги изгласуваха, без никой да пита имат ли качества, с какво са известни и какво са направили. Ето го резултатът. Политическите зависимости най-после лъснаха.

В тази ситуация най-доброто, което може да се случи е Гешев и заместниците му да си подадат оставките сами. Но виждаме, че те такова намерение нямат. По всичко личи, че процедури ще се развият в тези посоки, но тук зависи кой какво мнозинство ще контролира в този ВСС. Друг е въпросът до колко това няма да противоречи на Конституцията, тъй като мандатът на ВСС е изтекъл. Така че не изключвам в един момент да стигнем и до Конституционния съд.

Много се надявам целият обществен отзвук, който се получи и цялото разкриване на задкулисните зависимости да подейства отрезвяващо и на депутатите.

Заради това, че мандатоносителят е силно притеснен, включително от думите на Гешев, че ще разкрива най-различни неща за политици, допускам, че могат да подкрепят почти безусловно втория мандат.

Вижте цялото интервю във видеото.