Политика

Френското предложение: Комисията по външна политика в НС обсъжда доклад на МВнР

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Комисията по външна политика ще обсъжда френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие. На заседанието депутатите ще разгледат доклад на Министерството на външните работи по темата.

В документа е записано, че френското предложение създава благоприятни условия за отстояване на българския национален интерес. До парламента са изпратени проект на протокол от предстоящо второ заседание на съвместната Междуправителствена комисия, доклад за развитието на двустранните отношения и предложението за преговорна рамка за Скопие на български език. 

В доклада на Външното министерство до парламента е записано, че е ключово протоколът да бъде подписан и утвърден от правителствата в София и Скопие преди България да утвърди Преговорната рамка на ЕС с Република Северна Македония. От министерството предупреждават, че 23 юни не е крайният срок България да даде своя отговор на предложението на френското председателство. Решение може да се вземе и на друг формат на Съвета до края на френското председателство.