Култура

Пианистката Дора Делийска: С „Етюди и прелюдии“ създавам ново произведение на изкуството

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Следващата седмица на 24 май в 12 ч. в камерна зала „България“ в рамките на Софийски музикални седмици ще представя част от програмата на новия ми компакт диск „Етюди и прелюдии“. Целият диск се състои от 24 произведения. Има много композитори, които са ползвали тази схема и аз реших да създам една нова музикална структура, като комбинирам произведения от различни и много контрастиращи композитори по мой прочит. създавам ново произведение на изкуството.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ пианистката Дора Делийска.

„Композиторите са Шопен, Дебюси, Лигети и Капустин. Няма конкретна връзка между тях. Връзката е, че всеки от тях са композирали клавирни цикли, състоящите се от 24 произведения“, обясни тя.

Работя в тази насока от много години – развивам проекти със собствена драматургия и търся връзката между композитори, които на пръв поглед изглеждат без връзка. Като Шопен и Лигети. Но с един по-задълбочен анализ, аз успявам да намеря въпросната музикална връзка и създавам нов клавирен цикъл.

„Аз създавам и творя в момента. Свиря композиции, създадени отпреди 100-200 години, но силата и смисълът на интерпретационното изкуство е да ги пресъздадем в момента и сега. За мен е важно да имам достъп до съвременната млада публика, но никога с цел само комерсиално продаване. За мен е важно моите интелектуални идеи да бъдат представени паралелно с това, което е необходимо в социалните мрежи – нещо, без което в съвремие не можем да живеем. Но за мен е много важно да се намери една комбинация между честно и откровено споделяне на класическото изкуство, такова каквото е, и модерния прочит“, коментира Делийска.

Винаги прибирането ми в България е много емоционално и вълнуващо. Обичам да съм тук и да свиря на българската сцена за мен е важно да имам връзка с България.

Изненадата на концерта е за всички меломани, каза талантливата пианистка. Тя разкри, че на концерта ще присъства Ирена Гъделева – музикален редактор в БНР, с която ще проведат разговор, в който думите са насочени към публиката.

Не искам публиката да се чувства като страничен наблюдател на нещо елитарно, каквото е класическото изкуство, а да е част от това, което се случва в момента. По този начин дори хора, които не разбират от класическа музика и нямат музикално образование, проявяват интерес и слушат внимателно“, сподели Делийска.

Тя разказа, че е започнала да свири на пиано от 5-годишна възраст

„За мен е важно да се създаде интерес у децата. Виена, където живея от 20 години, е град за пример в музикалното образование. Децата още от детската градина са възпитавани в музикална култура – правят детски представления, концерти с професионалисти. И всъщност разбират музиката от малки. Класическата музика колкото повече се слуша става все по-интересна“, каза още талантливата пианистка.

Целия разговор вижте във видеото.