Euronews Сега

Преди срещата на върха: Продължава търсенето на решение за Северна Македония

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Продължава търсенето на решение за Северна Македония.


Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев на заседание на Съвета "Общи въпроси" на ЕС наложи парламентарна резерва по текста във връзка с необходимостта от произнасяне на българския парламент по предложението на ротационното председателство на Съвета. България благодари за усилията на Френското председателство за отразяване на приоритетните за България елементи в проекта на Преговорна рамка за Северна Македония. Последователно се придържаме към позицията, че са необходими надеждни гаранции за спазване на Договора за добросъседство и приятелство между двете държави. Гарантирането правата на българите, в т. ч. посредством включването им в конституцията на Северна Македония, представлява условие за започване на преговори за членство, е заявил българският министър.   

 
Франция продължава да води преговори с България. За първи път от дълго време от българска страна се наблюдава добра воля в тази насока, заяви френският министър Клеман Бон, който ръководи последното заседание на Съвета на ЕС.

 

Говорихме за блокадата от България и аз съм много обнадежден, че през следващите няколко дни ще успеем да я вдигнем, въпреки че политическата обстановка в страната е трудна. Не може да се твърди, че френското предложение за изход от двустранния спор е в ущърб на Скопие. Предложената преговорна рамка внимателно засяга по-широки от двустранните въпроси. Подхождаме много внимателно, защото условията трябва да са еднакви за всички държави, които участват в предприсъединителния процес, но някои стъпки трябва да се предприемат в определен ред. Част от тях са повече символични, отколкото съдържателни.

Клеман Бон, министър по европейските въпроси на Франция

Заместник-председателят на Европейската комисия също не изключи възможността да се намери изход пред следващите дни. 

 

Знаем, че Албания и Северна Македония са добре подготвени, за да се отворят за тях преговорни глави и затова ние много разчитаме на последните седмици от френското председателство за решаването на тези въпроси. Комисията силно подкрепя тези усилия.

Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия

Премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че правителството му ще вземе днес решение за участието на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Брюксел. В навечерието на предстоящата среща на върха ЕС – Западни Балкани проведохме извънредна среща на Отворени Балкани заедно с колегите Александър Вучич и Еди Рама. Разговаряхме за националните позиции на всяка една от страните, за регионалните перспективи, както и за динамиката на процеса на европейска интеграция. Договорихме се след допълнителни вътрешни консултации да вземем окончателно решение за нашето участие на срещата на върха ЕС – Западни Балкани”, написа Ковачевски в профила си във Фейсбук.

В навечерието на предстоящата среща на върха ЕС – Западни Балкани и проведени извънредни консултации, премиерите на Северна Македония и Албания Димитър Ковачевски и Еди Рама все пак ще пътуват до Брюксел.