Европа

Макрон започна консултации с политическите лидери

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Френският президент Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция "Заедно" не успя да спечели абсолютно мнозинство в долната камара на френския парламент на изборите в неделя, се срещна с лидерите на няколко политически формации. Целта - опит за очертаване на възможни компромиси по ключови теми. Сред политиците, имали разговори с държавния глава в Елисейския дворец, бяха лидерите на дясната партия "Републиканците" и на Социалистическата партия.

 

Отново казах на президента, че не може и да става въпрос за нас да влезем в пакт, който би бил нещо като предателство към нашите избиратели. Ние водихме кампания като опозиция, ние ще останем опозиция по един решителен, но отговорен начин. Ние никога няма да блокираме институциите, но е извън въпрос да участваме в управляваща коалиция.

Кристиан Жакоб - лидер на "Републиканците"

След срещата си с Макрон лидерът на френските социалисти Оливие Фор заяви, че това е било един републикански обмен на идеи, съпътстван с волята двете страни да постигнат разбиране.
Социалистите на Фор са част от левия блок, включващ и еколози, радикално леви и комунисти, който остана на второ място след изборите.


Още разговори се очакват в сряда, но не е ясно дали ще има такъв с лидера на левия Нов екологичен и социален народен съюз Жан-Люк Меланшон.


Във вторник премиерът Елизабет Борн подаде оставка, както искаха няколко партийни лидери, но тя бе отхвърлена от Макрон, чийто офис заяви, че има нужда от Борн, за да текат нормално ежедневните задачи на кабинета. Решението бе силно критикувано от някои опозиционни партии, особено от крайнолявата "Непокорна Франция" на Меланшон.