Политика

Николай Свинаров: България няма нужда от главен прокурор

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Би трябвало да се намери изход от политическите криза, въпреки че аз съм песимист, ако се смята, че изходът е в съставяне на правителство в рамките на този парламент. Дори и да успеят да съберат кворум за подобно правителство, то ще бъде продукт на компромиси, по-големи от необходимото и едва ли по този начин могат да се решат останалите елементи на политическата криза.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ юристът и бивш министър на отбраната Николай Свинаров.

Надявам се, че все пак ще се намери механизъм, с който да се постигне едно ясно и позитивно съотношение между професионализъм във Висшия съдебен съвет и обществен контрол чрез представителите, излъчени от парламента.

По думите на Свинаров институциите, от които зависи подмяната на състава в органите с изтекъл мандат, не предприемат необходимите действия, защото не могат да се намерят подходящите хора – верни, морални, честни, нечестни.

Той подчерта, че ВСС е мощен кадрови орган и „волю или неволю обслужва политическата партия, която има мнозинство и управлява страната.

Има държави, които могат да минат без главен прокурор и България е една от тях, смята бившият министър на отбраната.

„Това, че Конституцията има нужда от редица промени е факт. Дали може да се събере мнозинство за тази огромна цел, е друг въпрос“, каза още той.

„Лошото в България е, че никой в парламента няма интерес да свика Велико народно събрание. Има обаче редица промени в Конституцията, които биха могли да бъдат направени само чрез Велико народно събрание, което най-малкото да се събере за един ден и да направи промяна, с която Конституцията вече да се променя без Велико народно събрание“, коментира Свинаров.

Целия разговор вижте във видеото.