Европа

ЕС подготвя митническа реформа в опит да пресече заобикалянето на санкциите срещу Русия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Европейската комисия представи предложения за всеобхватна реформа на митническия съюз на ЕС, създаден през 1968 година. Предложените мерки предвиждат драстично опростяване на митническите процеси за бизнеса.

Преодоляването на заобикалянето на санкциите срещу Русия се превърна в приоритет номер едно за Европейския съюз, заяви Паоло Джентилони, европейски комисар по въпросите на икономиката. Според него пропуските в митническата система на Европейския съюз помагат на Русия да заобикаля международните санкции и да си осигурява продукти от съседните страни, включени в черния списък. Съществува форма на заобикаляне на санкциите чрез търговия, предупреди комисарят.

Това е едно от предизвикателствата. Може би не сме очаквали такава огромна задача, каквато представлява избягването на митата, но съм уверен, че Евросъюзът ще успее да се справи с недостатъците. Можем да се справим с тези предизвикателства само ако укрепим разузнаването, знанията и данните си в тази област.

Паоло Джентилони, европейски комисар по въпросите на икономиката

Наличието на различни системи в отделните държави позволява на тези, които се опитват да заобиколят нашите санкции, да го правят чрез механизми, които лесно могат да се нарекат "митническо пазаруване", добави Джентилони.

Предупреждението му идва в момент, когато ЕС и Г-7 обсъждат нови планове за борба със заобикалянето на закона - скрито явление, което намали въздействието на безпрецедентните санкции, наложени от западните съюзници на Кремъл в отговор на нахлуването в Украйна.

Необходимостта от решаване на проблема се превърна в политически приоритет номер едно в Брюксел, след като нови данни за търговията показаха рязко увеличение на износа на стоки, произведени в ЕС, продавани на страни от руската периферия, за които има съмнения, че се пренасочват към Москва в нарушение на санкциите. Три централноазиатски държави - Армения, Казахстан и Киргизстан - които са увеличили покупките на продукти от ЕС в обеми, наподобяващи износа им за Русия.

Но държавите членки, които имат различни търговски интереси, са в противоречие по въпроса колко далеч трябва да стигне блокът, за да накаже поддръжниците на Русия - група, която потенциално може да включва ключови търговски партньори като Китай и Турция.

Плановете предвиждат също така да се премахне освобождаването от мита за стоки на стойност под 150 евро, което според Комисията се използва за измамни цели в условията на бум на електронната търговия.