Политика

Вътрешният министър поиска публичен регистър на прокурорските актове (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Актовете на прокуратурата при приключване на производствата да се публикуват след заличаване на лични данни, за да бъдат достъпни за обществеността. Това поиска служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на днешното му изслушване в парламента. Той бе извикан от депутатите заради публично изнесената информация от главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов за целенасочено и противозаконно забавяне на наказателни производства.

Всичко това ще дисциплинира прокурорите, когато приключват наказателно производство, особено такива, които са с голям обществен интерес, мотивира искането си Демерджиев.

Той настоя и за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), за да не се позволява толкова често следствието да изземва делата. Особено тези на ГДБОП и ГД "Национална полиция" (ГДНП), защото в момента, в който едно дело става опасно, то се изземва, обясни вътрешният министър.

Той разказа на депутатите, че има много прекратени или забавени  производства по обществено значими казуси, но не уточни с какво конкретно разследване са свързани.

„Още когато встъпих в длъжност на 2 август миналата година, имаше множество такива производства, след няколко разговора с ръководството на прокуратурата, някои от тях се задвижиха. Има такива, които се бавят, и други, които са отменени, а заслужават внимание“, посочи Иван Демерджиев. 
Той разказа, че още тогава е сезирал правосъдния министър да бъдат проверени 13 производства, за които в полицията смятали, че се бавят неоснователно. Правосъдният министър от своя страна сезирал Инспектората, който обаче не намерил проблеми.

Става дума за случаи от 2018 до 2020 г., а делата още не са задвижени. Както и за още 23 производства на ГДБОП пак от 2017 до 2020 г.

Към днешна дата значими производства има поне 8 в ГДНП, 15 в ГДБОП, по които преценката е, че не се работят и не се връщат при нас, за да се доработят. А в областните дирекции до момента са 75 случая, съощи още вътрешният министър. В момента той събирал информация за изработени досъдебни производства, които са прекратени.

В отговор на въпрос на Атанас Атанасов от ДБ, вътрешният министър обясни, че „най-честите причини делата да бъдат поставени „на трупчета“, са две - политическо влияние върху съдебното производство, или влияние на лица от високия криминален контингент".

 

Според Радев политиката се намесва в прокуратурата

Има политическа намеса в работата на прокуратурата и изобщо на съдебната власт, заяви държавният глава Румен Радев. Същевременно президентът отказа да коментира шансовете за връчване на втори и трети мандат, преди да са се изчерпали възможностите за реализиране на първия.

Какво още коментира президентът вижте във видеото: