Европа

Във Венеция се готвят да вдигнат плаващи бариери, за да спасят града от наводнение

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

След продължилите няколко дни проливни дъждове властите във Венеция се подготвят да задействат система от плаващи диги в лагуната с надеждата да спасят града от рядко срещаните наводнения през май. Умната система от бариери беше вдигната във вторник вечерта за първи път откакто е създадена преди около 20 години.

Приливите са предвидими събития и знаеш кога ще се случат. Трябва да се подготвиш и да провериш оборудването, всички тръбопроводи, клапани и инструменти трябва да бъдат напълно оперативни за действията по вдигане

Алесандро Сору, инженер

Общо 78 10-тонни диги са настроени да се вдигат при прилив над 110 см. Системата е на стойност над 6 млрд. eвро и идеята му е да пази уязвимия град.

 

За една седмица регистрирахме три прилива над метър и половина и четири над 140 см. И имайте предвид, че в исторически план водим постоянни записи на нивата на приливите и отливите от 1872 г. до днес, т.е. повече от 150 години данни. И никога не сме наблюдавали два прилива над 150 сантиметра в една и съща година.

Алвис Папа, информационен център по приливите

Вратите са прикрепени с панти към гигантски циментови блокове, поставени на морското дъно по протежение на трите отвора от морето към лагуната - Малмоко, Киоджа и Лидо.

Специалната плаваща дига е известна с акронима си МОЙСЕЙ с препратка към библейския герой, разделил Червено море на две.