Европа

Отмениха Формула 1 на Имола заради тежки наводнения

От Euronews България Euronews България

Гран При на Емилия Романя беше окончателно отменен след спешна среща между ФИА, начело с нейния президент Бен Сулайем, италианското правителство, няколко министри, кмета на града и организатора на състезанието.

Часове преди това италианският вицепремиер Матео Салвини поиска отмяната на състезанието.

„Отлагането на Гран При на Имола е уместно предвид извънредната ситуация поради лошото време, което измъчва Емилия-Романя“, каза той.

След няколко дни на проливни дъждове в Италия, преляха реки и наводниха градове в Северна Италия. През месец май Венеция се готви да задейства за пръв път специалната си плаваща дига с надеждата да се спаси от приливната вода.

В курортния град Равена в Североизточна Италия властите призоваха жителите да се преместят на по-високи етажи на сградите докато мине бурята. В Ричоне хората използват гумени лодки, за да се придвижват по улиците.

Задействани са екипи на пожарната, които да спасяват хора от наводнени домове и стопански обекти. В провинция Римини пожарникари са провели 40-ина спасителни операции.

В района между Анкона, голямо адриатическо пристанище, и Пезаро и Урбино, два града, популярни сред туристите, са проведени 80 операции за отстраняване на последиците от локални наводнения като паднали дървета и спасяване на бедстващи водачи на автомобили.

В Модена властите ще затворят за движение местните мостове като предпазна мярка срещу повишаващите се речни равнища.

Специалната система от плаващи диги във Венеция, известна с акронима си „МОЙСЕЙ“ ще бъде задействана за пръв път този месец.

Според метеоролозите проливните дъждове може да продължат още няколко дни, най-вече в Северна Италия, която тази пролет е засегната от суша.