Общество

Андрей Ковачев, еколог: Губим парите за АМ „Струма“, ако държавата протака решението още три месеца

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Ако те спазваха законите, щяхме вече да сме я построили. Ако сега в момента започнат да проектират качествено вариантът отвън дефилето и успоредно водят екологичните процедури, след една година те вече може да са изведени и да не загубим включително и парите за следващия оперативен период. Трябва обаче незабавно да започнат.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ гражданският активист и еколог Андрей Ковачев.

Ако се забавят още три месеца, ще загубим парите, защото те са дадени с условието да не се строят детелини между Благоевград и Кресна. Те в момента правят детелина – ние ще загубим вече дадените пари, ще загубим парите за този лот и ще претърпим санкции.

„Ние сме „за“ това да се направи магистрала максимално бързо, за да може да се реши и проблемът с опазването на природата, и проблемът с опазването на човешкия живот, но това може да се случи само с построяването на качествена европейска магистрала, което нашето правителство не прави“, категоричен е Ковачев.

По думите му единственият възможен вариант е сегашният път Е-79 в пролома да остане локален, за да го ползват местните хора.

„Единственият вариант е или тунелен вариант, или обход на изток“, добави той.

Ковачев посочи, че сегашният проект за скоростно трасе съчетава в себе си местния трафик, селскостопански машини, както и хора, които ходят по лентата за движение.

Според Ковачев със строителството на пътния възел при Кресна, което започна в понеделник, ставаме свидетели на кражба на 1.2 млрд. лева с цената на документални измами. По думите на еколога строителните фирми, спечелили поръчката, са свързани с ГЕРБ и ДПС.

Целия разговор вижте във видеото.