България

Протест и арести на първата копка за строежа на пътен възел "Кресна" при АM "Струма"

От Euronews България Euronews България

Жители на района и еколози са несъгласни с варианта, при който магистралата може да минава през Кресненското дефиле. Според протестиращите и двете платна трябва  да са на изток от него и високо в планината, а не както е в сегашния вариант - едното платно да бъде изградено вместо главен път Е-79.По време на първата копка служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков заяви, че стартът на изграждането на пътен възел Кресна прави необратим процеса по строителството на АМ Струма.  

Този пътен възел е важен, защото той наистина е част от последния лот на АМ Струма, което прави процеса необратим, това е изключително важно, защото ако това не се беше случило, процесът можеше да бъде обратим, което означаваше да загубим още две три години и да се върнем в изходна позиция.

Арх. Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството

Протестиращите обаче видяха в първата копка опит да се наложи принудително вариантът, при който едното платно от магистралата остава на сегашния Е79, а другото се строи на изток, високо в планината.

Те валидират екологичната оценка с тази т.нар. първа копка, и всъщност това кръгово, изобщо не е само кръгово, а е начало на строежа на вариант за АМ Струма, който е избран през дефилето, каза една от протестиращите.

Категорично казвам, че не предопределя трасето по никакъв начин, това, което протестиращите искат – сега и веднага регионалният министър да обещае, че ще бъдат две трасета горе, това няма как да се случи, преди да бъде завършена процедурата, каза още министър Шишков.

Според него трафикът в района ще бъде преместен, който и от вариантите за строеж да бъде избран. 

Парадокс е, когато   фактически част от хората ползват обекти без разрешение за строеж, да протестират срещу държавата, която строи с разрешение за строеж. Много ясно е – трасето ще бъде избрано във връзка и основно с екологичното законодателство. Тоест възможно най-щадящото природата трасе ще бъде избрано и това е основния критерии за избор на трасе.

Арх. Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството

По време на протеста полицията задържа трима души – първо екозащитниците Андрей Ковачев и Петко Ковачев, а след тях и мъж, който с лопатата си скъса винил с рекламен надпис на строежа на пътен възел Кресна. 

Иван Шишков посочи, че окончателният вариант за Струма през Кресненското дефиле ще стане ясен до няколко месеца. Самият пътен възел Кресна ще бъде готов до два месеца.