България

Борислав Сандов оспорва твърдения за АМ „Струма“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Sandov Снимка: БГНЕС

Вече бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов оспори медийни публикации, отнасящи се до негово решение за строежа на Автомагистрала „Струма“. Това той стори с пост във Фейсбук.

„Върви спекулация за магистрала Струма и едно мое решение от вчера“, написа Сандов. „Моля, не се подавайте на интерпретации в сайт за фалшиви новини. Жалко, че се препечатва от сериозни медии. Моето решение е изцяло в синхрон с българското законодателство и с препоръките на Европейската комисия, в т.ч. с писмото на DG Regio до МРРБ и МОСВ. Моето решение не поставя под риск средства на ЕС и България няма да връща пари в следствие на това решение. Подробности ще има в официално съобщение по-късно днес“, уточни той.

 

 

По-рано медии съобщиха, че министър Сандов е отменил всички досегашни процедури по Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), които дават възможност за завършване на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Това породи съмнения, че държавата може да се наложи да връща 1.6 млрд. евро на Европейския съюз.

Темата беше коментирана вчера в Euronews Primetime и от бившият министър на околната среда и водите Асен Личев:

Бившият служебен министър смята, че основната причина за падането на кабинета „Петков“ е провалът в областта на правосъдната реформа.

„Правителството на Кирил Петков го критикувам най-много затова, че върна строителството на АМ „Струма“ на начален етап, като обяви, че са решили с ЕС да има ОВОС“, отбеляза Личев.