Свят

Украинските сили са свалили 18 ракети, изстреляни от Москва

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна е свалила всички 18 ракети, изстреляни срещу столицата ѝ през изминалата нощ, съобщиха местните власти. При осмата си атака срещу Киев този месец руските сили са нанесли щети на сгради и автомобили. Най-малко трима са били ранени при ударите. Междувременно се появиха съобщения за шестима загинали в Харков и Донецк през изминалото денонощие.
Русия е атакувала Киев по суша, вода и въздух с дронове и ракети "Искандер", "Калибър" и "Кинжал", съобщиха от военната администрация в столицата и определиха нападението като безпрецедентно по честота на ударите. А от руското военно министерство заявиха, че са постигнали целите на атаката. И допълниха, че една от ракетите е поразила американска ракетна система Patriot.

Според украинското разузнаване руските сили вече не могат да изпълняват настъпателни действия на фронта и преминават в отбрана заради липса на ресурси. Междувременно Бахмут командирът на Сухопътните сили на Украйна награди войници за работата им.

Приближавате ни до нашата обща победа, давате възможност за подготовка и на други военни групи, които ще участват в настъпателната операция.

Олександър Сирски, командир на Сухопътните сили на Украйна

От Пентагона съобщиха, че в Германия са пристигнали 31 танка Abrams и скоро се очаква украинските военни да започнат да се обучават за работа с тях.