Свят

Милиони са изправени пред недостиг на храна и консумативи

От Euronews България Euronews България

Повече от месец след началото на сблъсъците в Судан - близо 5 млн. души в столицата Хартум са изправени пред недостиг на храна и консумативи. Въпреки опитите за примирие мнозина продължават да чуват експлозиите навън. Изплашени за живота си, решават да напуснат страната.


"Ние сме суданци, идваме от Хартум. Страдаме много. Тук сме без храна, вода и елементарни условия от 11 дни. Дори тоалетната е затворена.“, споделят хората.

Суданската армия и паравоенните "Сили за бърза подкрепа" принудиха стотици хиляди да напуснат страната. 

Ситуацията е множо тежка. Войната е тежка и Силите за бърза подкрепа поемат контрола над страната, всичко е много объркано. Дойдохме тук, защото искаме да ни евакуират. На улицата сме, виждат семействата ни и никой не ни помага. Стоим в района на един хотел в Порт Судан. Искаме организациите да ни евакуират от Судан, защото страната е опустошена. Няма храна, няма работа... Нищо.

Хамден Мохамед, разселен

Според медици близо 1000 души са загубили живота си от началото на боевете. Повечето жертви са от района на Хартум. Но и преди сблъсъците всеки трети човек в Судан разчиташе на хуманитарна помощ.