Свят

Продължават боевете в Судан, на фона на дипломатически усилия за мир

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ожесточените боеве в суданската столица Хартум продължават 22-ри ден. На този фон текат дипломатически усилия за слагане на край на конфликта. Враждуващите страни започнаха преговори, целящи да затвърдят разклатеното примирие. А цивилните граждани се опитват да избягат от Судан.

 

Дипломатическите усилия продължават в опит да се сложи край на сраженията между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа в Судан. В събота те започнаха разговори в Джеда с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати, които имат за цел да затвърдят разклатеното примирие.

В същото време Арабската лига се срещна в Кайро, за да обсъди продължаващата ситуация. След три седмици на ожесточени боеве суданците продължават да бягат от страната. В Порт Судан много хора живеят в импровизирани лагери, като се надяват да бъдат транспортирани на безопасно място през Червено море.

Три седмици на ожесточени боеве убиха стотици хора и доведоха Судан до ръба на колапса. Лекар от суданския Червен полумесец съобщи, че има ръст на случаите на малария и че не разполагат с достатъчно лекарства.

 

Повечето от наличните лекарства са антибиотици и болкоуспокояващи, както и лекарства за диабет и кръвно налягане. Искам да кажа, че разполагаме с всякакви лекарства, но те не са достатъчни.

д-р Рауан Абд-Елрахман, доброволец в суданския Червен полумесец

Много хора, които се надяват да избягат от страната, са се събрали в Порт Судан. Самолет, превозващ помощи от Световната здравна организация пристигна на летището, за да помогне на нуждаещите се.

 

Това е мобилната клиника на болницата на морските пристанища. Ние предоставяме първични услуги на пациентите и оценяваме състоянието им. При по-тежките случаи ги прехвърляме в болницата, което се случва често.

Али Салех, техник в болницата на морските пристанища

Уличните сражения в петмилионния град продължават няколко часа преди враждуващите страни да се срещнат в Саудитска Арабия за първите си преки преговори. Танкове и войници на суданската армия обстрелваха цели в Хартум в събота, когато сраженията продължиха 22-ия си ден.

Над 550 души са загинали от 15 април насам.