Свят

Израел срещу Газа: Примирие или ново напрежение в Близкия изток?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел и базираната в ивицата Газа групировка - „Ислямски джихад“ са постигнали споразумение за взаимно прекратяване на огъня от 22 часа местно време. Египет, който посредничи за примирието, призова всички страни да се придържат към споразумението.

Според документа, прекратяването на огъня трябва да доведе до спиране на нападенията срещу цивилни граждани.

 

Беше постигнато прекратяване на огъня с посредничеството на братята от Египет. То влезе в сила в 22:00 ч. Съгласието е по няколко точки, от които най-важната е спирането на огъня, както и бомбардировките на къщи на наши хора, спиране на убийствата на лидерите на „Бригадите Ал Кудс“ и палестинската съпротива. Но на всяка глупост или убийство от страна на ционисткия окупатор ще бъде отговорено по подобаващ начин.

Тарек Селми – говорител на „Ислямски джихад“

Световните агенции съобщават, че дори след финализирането на споразумението, обстрелите между двете страни са продължили. Израелската армия обяви, че е ударила 6 командни пункта на „Ислямски джихад“.

Въпреки че примирието донесе чувство на облекчение за повече от 2 милиона жители на Газа и стотици хиляди израелци, които бяха затворени в бомбоубежища през последните дни, споразумението на практика не може да донесе решение на основните проблеми, които подхранваха многобройните стълкновения между Израел и палестински радикални групировки в ивицата Газа.Напрежението може бързо да ескалира следващата седмица, когато Израел осъществи спорно шествие през главна палестинска артерия в Стария град на Йерусалим.